top of page
  • Writer's picturesunghanary

10 askelta ghanalaiseen katu-uskottavuuteen

Yksi matkustamisen hienouksista on sopeutuminen. Se, että avaat ovet ja ikkunat uudelle antaen pölyttyneiden ja tunkkaisten rutiinien ja tapojen tuulettua kunnolla. Sitä ei edes huomaa kuinka arki laatikoi mielen ja tavat. Sitten lähdet matkalle ja huomaat kuinka eksyksissä olet oman pienen maailmasi kanssa.

Vaatii rohkeutta antaa mennä ja heittäytyä uuteen ja outoon, mutta se on myös äärimmäisen palkitsevaa. Opit itsestäsi, saat uusia ulottuvuuksia ja perspektiivejä elämään ja koet uudenlaista kuuluvuuden tunnetta. Ja mitä syvemmälle integroidut uudessa maassa ja ympäristössä, sen hauskempia ja ennennäkemättömiä kokemuksia sinulle aukeaa.

"Ghanaan sopeutuminen on mielestäni suhteellisen helppoa,

koska paikalliset ovat aivan mahtavan avoimia,

avuliaita ja ylpeitä maastaan ja kulttuuristaan."


Aktiivinen sosialisointi ja paikallisten kielten oppiminen ovat tärkeimpiä tekijöitä sopeutumisessa, mutta seuraavilla pienillä eleillä, sanoilla ja teoilla pääset askeleen edelle, hämmästyttäviin ja nauruntäyteisiin tilanteisiin ja kohtaamisiin.

Toisaalta se, että osoittaa tuntevansa ja hallitsevansa maan tavat luo myös turvallisuuden tunnetta eri tilanteissa. Ghanalaisen katu-uskottavuuden oppitunti alkakoon!

1. Tervehdi tuntemattomia

Joo, kun kävelet kadulla ja vastaan tulee mummo, vaari, teini tai lapsi, toivota päivänaikaan sopiva tervehdys: ”Good afternoon.” Tämä tapa korostuu ehkä erityisesti pienemmissä kaupungeissa ja kylissä tai hiljaisilla kaduilla; Accran kiireisissä keskuksissa kenellekään ei ole enää aikaa moiseen.

Sama homma tehdään myös kaikissa ostotilanteissa. On aika tökeröä marssia kioskiin ja kysyä suoraan, että mitä tämä maksaa tai onko teillä tätä. Saat todennäköisesti vastaukseksi ”hyvää huomenta”.

2. Sss!

Istut taksissa tai trotrossa ja näet kadunvarrella ihania keittobanaanichipseja, viilentävää jäätelöä tai kiinnostavan päivän lehden. Miten saat katukauppiaan huomion?

Avaa ikkuna ja sano kovalla äänellä ytimekäs ”Sss!” tai ”Pss!” ja myyjä kääntyy välittömästi sinuun päin kaikesta hälinästä huolimatta ja kiiruhtaa tekemään kauppaa luoksesi.

Jos haluat ensin kuulostella oikeanlaista suhahdusta, koputa viereistäsi matkustajaa olkapäälle ja pyydä, voisiko hän kutsua tyypin, joka myy chipsejä luoksesi.

3. Opettele yleisin käsitervehdys

Ensin kätellään, sitten napsautetaan sormia. Tee tämä vain nuorten kanssa, ellei vanhempi kättelijä tee aloitetta. Joskus on huvittavaa ja hämmentävääkin, kun virallisissa konteksteissa univormuun tai muuten virallisesti pukeutunut vanhempi mies tai nainen alkaa napsuttelemaan sormia kanssasi keskustelun päätteeksi.

4. Ota & anna oikealla

Jos olet syömässä ruokaa käsin, pesemässä pyykkiä tms. kun joku tulee tervehtimään sinua, ojenna oikean kätesi ranne henkilölle tervehdykseksi.

Jos sinun taas täytyy ojentaa jotakin, erityisesti ruokaa tai vaikka vesipussi tai -pullo oikean kätesi ollessa varattu, yllätä vastaanottaja sanomalla ”sorry for the left” (Ghanassa vasen käsi on ”likainen”).

5. Ruokailu

Tästä olen kirjoitellut jo aiemminkin, mutta kutsu muut syömään kanssasi sanomalla ”you are invited”. 90% varmuudella kukaan ei liity jakamaan ateriaa kanssasi.

6. Jos saat vieraita, tarjoa heille heti alkuun juomavettä.

On kohteliasta ottaa vettä vastaan myös vieraillessasi itse muiden luona.

7. Kutsuminen

Kutsu lapsia tai katumyyjiä luoksesi nostamalla oikeaa kättäsi (vasemmalla ei tervehditä) hieman ylös ja vilkuttamalla sormiasi kämmentä vasten. Muistan itse ensimmäisinä päivinäni Ghanassa, kuinka luulin ihmisten tervehtivän minua kutsumisen sijaan.

8. Oo

Lisää sanomistesi perään ”oo”, tähän tyyliin:

”I’m fine oo”

”No be easy oo”

”I thought you left already oo”

Kaikki käyttävät tätä loppu-o:ta kaikessa. Kun vietät Ghanassa tarpeeksi aikaa, tämä tapahtuu lähes huomaamatta automaattisesti, ja sekös vasta on huvittavaa :) ! Venytetty ”oo” piiloutuu huomaamattomasi ja aivan omalla tavallaan painotetusti myös okey -sanaan: ”Ooookey”.

9. Käytä seuraavia Ghanassa todella yleisiä lausahduksia:

I’m coming” - Tätä käytetään vaikka missä! Kun sinua odotetaan ja sinun pitäisi jo olla vähintään matkalla, mutta olet vasta suihkussa, riittää kun sanot ”I’m coming. I’m on my way!”. Kun ystäväsi ovat ”coming”, niin odota samaa myös heiltä.

Go and come” - Niin kankealta kuin se kuulostaakin, on tämä ihan validi ilmaisu täällä. Mene ja tule kaupungille, vessaan tai naapurin kioskiin.

I hear” - Kun sinulta pyydetään jotain ja kuittaat.

God bless you” - Yleinen kohteliaisuus, jota ei tarvitse kammoksua vaikkei olisikaan erityisen uskovainen.

This thing” = ”Dis thing” - Kaikki käyttävät tätä ilmausta koko ajan kaikista asioista, joiden nimeä eivät tiedä tai muista.

10. Ymmärrä nämä väärinkäsityksiä herättävät ilmaisut:

Is the food sweet?” - Onko ruoka hyvää? Tällä kysymyksellä ei ole mitään tekemistä makeuden kanssa.

Paikalliset päättävät lauseen usein sanomalla englanninkielen why:lta kuulostavan sanan. Älä hämäänny - se ei tarkoita miksi, vaan paikalliskielellä vähän niin kuin ”Okei? Eiks joo?”, eli siihen vastataan vahvistukseksi vain, että ”Ok” (tai ”I hear (oo) !”)

Avokado on Ghanassa nimeltään ”pear”.

Kun tilailet aamupalaa huomaat, että teen ja kaakaon käsitteet ovat vähän hämmentäviä. Tea voi tarkoittaa teetä tai kaakaota, joten jos haluat todella teetä, tilaa Liptonia ja jos haluat todella kaakaota, tilaa hot chocolate tai Miloa (kaakaojuomajauhebrändi).

Kuulet kadulla vettä myyvien naisten huutelevan ”Pure water, yes pure!” Pure water on siis pusseissa myytävä vettä ja pullotettu vesi tilataan yleensä joko ”the bottle one” tai sitten ”Voltic” (pullovesibrändi, joka siis arkikielessä vastaa kaikkia pullotettuja vesiä).

Erityisesti vanhempi väestö käyttää vielä vanhan Ghanan cedin termistöä. Jos siis kioskilla hinnat alkavat kohota satoihin ja tuhansiin niin älä tyrmisty!

50 p = 5 000

1 Ghs = 10 000

100 Ghs = 1 million ..jne.

Näillä pääset jo aika aika pitkälle! Onko sulla, Ghanassa käynyt, mielessä jotain muita listaan lisättäviä ghanaismeja joihin olet törmännyt?

Greetings from Ghana oo!

Hanna

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page