top of page
  • Writer's picturesunghanary

10 ihanaa tuliaisvinkkiä Ghanasta!

Ghana tarjoaa monia hauskoja ja jänniä tuliaisvaihtoehtoja. Tässä kaikki kestosuosikkini, joita taas tälläkin kertaa pakkaan laukkuuni kotiin vietäväksi.

1. Luonnonkosmetiikka

Tämä uusi tuttavuus, Taman shea-öljy hiuksille, tuli testattua tällä reissulla!

Hiukseni olivat todella kuivat jo Ghanaan tullessa, mutta aurinko ja merivesi tuntui vievän viimeisetkin elonmerkit hiuslatvoista. Lisäsin öljyä hiuksiini reilulla kädellä ja annoin vaikuttaa hetken. Tuoksu ei varsinaisesti ollut kummoinen, mutta puhtaat luonnontuotteet ovat silti mielestäni paljon parempi vaihtoehto kuin E-aineilla ja parfyymeillä kyllästetyt tuotteet. Jo muutama käyttökerta sai hiukset kiiltävämmiksi ja hyvinvoiviksi. Luulen, että parhaimman tuloksen saa aikaan, kun huuhtoo öljyn hiuksista lämpimällä vedellä tai antaa sen vaikuttaa saunassa pyyhkeen alla.

Shea-voidetta ja musta saippuaa, luonnonkosmetiikkan aatelistoa, voi ostaa tuoreena esimeriksi paikallisilta toreilta! Tuttuun tapaan hain omani Kaneshie -marketilta.

Musta saippua on hellävarainen ja antiseptinen luonnontuote, joka on valmistettu mm, kaakaopavun ja keittobanaanin kuorista ja kookosöljystä! Mustan saippuan vaikutuksesta kuulemma esimerkiksi hyttysen puremat eivät kutia ja iho elpyy nopeasti naarmuista. Myös loistava tuote aknen hoitoon!

Tiesitkö muuten, että sheavoidetta voi käyttää myös ruuanlaitossa? (Luonnonkosmetiikasta tulemme kirjoittelemaan tänne blogiin vielä paljon enemmän kuluvan talven aikana.)

2. Mausteet ja ruoanlaittovälineet

Ihastuitko ghanalaiseen keittiöön? Pakkaa mukaan ”asanka”, tuo morttelina puisen survimen kanssa käytettävä savikulho, jossa tomaatti, sipuli tai inkivääri valmistuu kädenkäänteessä meheväksi murskaksi keittoihin ja kastikkeisiin käytettäväksi! (Tosin minulta se ei ihan kädenkäänteessä suju..) Tarjoile asankasta ateria ystävien kesken jaettavaksi tai asettele siihen hedelmät kauniisti esille.

Tulisen ruuan ystävä pakkaa mukaan chiliä, jota on saatavilla niin tuoreena, kastikkeena (”shito”), kuivattuna kuin jauhettunakin. Pähkinät, hedelmät ja keittobanaanichipsit ovat myös herkkuja kotiinviemisiä, mutta ota huomioon, että se kovana ostamasi mango saattaa löytyä laukustasi pureena, mikäli paluumatkasi on pitkä tai laukut vaikka eksyvät muutamaksi päiväksi lentokentille pyörimään.

3. Printti- ja batiikkikankaat

Ghanalaiset kankaat ovat upeita! Ehostan ja tehostan värikkäillä, laadukkailla ja näyttävillä kankailla kodin sisustusta ja siihen tarkoitukseen taisi tälläkin kertaa mukaan tarttua useampi jaardi kangasta.

Teetä myös kauniit vaatteet omaan käyttöön ja tuliaisiksi vaikka ”sokeriruo’osta”, ”lentävästä rahasta” tai ”kilpikonnan kuoresta” (useimmilla printtidesigneilla on omat nimet paikallisilla kielilllä). Tällä reissulla teetin itselleni tunikan ja useamman kangaskassin.

Myös pelkkä suuri, saumattu kangaspala on kiva vieminen rantaviltiksi tai aamuisin ympärille kietaistavaksi kotiasuksi.

4. Suklaa

Töihin tai kouluun pitää viedä tuliaiseksi ghanalaisista kaakaopavuista tehtyä Golden Tree -suklaata! Aah, jälleen on markkinoille saatu myös uusia makuja! Parasta on mielestäni tuotesarjan tumma suklaa. Samalta valmistajalta saa myös herkullista suklaa-pähkinälevitettä, joka ei ole niin makeaa kuin monet vastaavat tuotteet.

5. Käsityöt ja taide

Hyödynnä paikallisten käsityöyrittäjien palvelut!

Käsityöläisiltä voi ostaa näyttäviä ja uniikkeja vaatteita, perinteisesti nahasta ja puusta valmistettuja djembe-rumpuja, puisia koriste-esineitä, maalauksia, printtikangas-viuhkoja, helmikoristeisia sandaaleja, laukkuja tai reppuja.

6. Korut

Värikkäät helmikorut kaulaan, ranteeseen tai vyötärölle ovat hauskoja ja edullisia tuliaisia niin miehille kuin naisillekin. Myös esimerkiksi adinkra-symbolein tai simpukoin varustetut sormukset ja paikallisista kankaista tai puusta tehdyt korvakorut ovat näyttäviä.

--

Sitten on näitä ramdom-hankintoja, joita ei ehkä voi edes oikein selittää, mutta Ghanassa käyneenä on helppo ymmärtää! Esimerkiksi:

7. Ghanalaisin printein painetut muoviset kestokassit

Maailman paras kestokassi esim. talvivaatteiden säilyttämiseen; piristää sekaista romukaappia huomattavasti!

8. Hibiskuksen kuivatut terälehdet

Niistä tehdään terveellistä, inkiväärillä maustettua ”sobolo” -juomaa. Onpa juomaa tullut joskus tarjoiltua kuumana jouluglöginkin sijaisena.

9. ”Tombrown” - paahdettu maapähkinä-maissipuurojauhe

Suomesta saa hankittua jo melkein kaikkea etnisistä kaupoista, mutta jotkut asiat on haalittava mukaansa täältä, juuri siltä tietyltä myyjältä tai valmistajalta!

10. Kuivattua sitruunaruohoa

Valmista ihaninta teetä keittämällä sitruunaruohoa inkiväärin ja kanelin kera. Saat samalla luotua kotiisi pirteän, huumaavaan tuoksun!

--

Onko sinulla, Ghanan-kävijä, jotain mitä pitää aina saada reissulta mukaan kotiin? Mitä Ghana-juttuja toivoisit saavasi ostettua suoraan kotimaasta?

Terveisin,

viimeisistä päivistä Ghanassa nauttiva Maria

Ps. Olen kerran tuonut myös mukanani vessanpöntön! Hannan kuivasanitaatioprojektin pilottimallin Ruisrockiin!


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page