top of page
  • Writer's picturesunghanary

15 varmaa vinkkiä - Ghanalaisen yhteisöelämän kultainen ohjekirja: Osa 2

Sharing is caring

Yhteisössä eläminen on taitolaji jo ghanalaisille, mutta entäs sitten meille suomalaisille individualisteille?

No, näillä nyrkkisäännöillä pääset alkuun:

1.) Tervehdi. Kaikkia. Aina.

Kysy mitä kuuluu. Ja sinulle kuuluu aina hyvää. Jos ei ole se paras päivä, sano: ”I’m managing” (mikä kyllä koetaan obronin sanomana täällä ennemminkin humoristisena). Kun tervehdit tai kutsut jotakin, käytä mielellään sukulaisuussanoja ja titteleitä nimen yhteydessä:

Sinun ikäinen tyttö tai poika: sister / brother ...paikalliset käyttävät (miespuolisille) ystäville puhuttaessa usein myös: Charley, berma, masa.

Sinua vanhempi nainen tai mies: ma, maame, auntie / da, uncle.

Tai jonkun vanhempi: Kofi’s mother, Kwame’s father.

2.) Ole kaikkien kaveri. Lähtökohtaisesti ghanalaiset pitävät vieraista. Lähtökohtaisesti ghanalaiset ovat myös rauhaa rakastavia. Rento ja ystävällinen ilmapiiri luo turvaa ja antaa apua arkeen. Tietenkin, jos joku tyyppi nyppii oikein kovasti, etkä mitenkään pysty pidättäytymään code of conductissa niin anna mennä. Ihmisiä tässä kaikki ollaan. (Vastaat itse seurauksista.)

3.) Huolehdi omista asioistasi. Korjaa kuivat pyykkisi illalla narulta. Siivoa omat sotkusi.

4.) Jos naapurin lapset tekevät pahojaan, ojenna heitä. Jos naapurin lapsi itkee, kysy mikä on hätänä ja auta. Ghanassa lapset ovat kaikkien lapsia.

5.) Lainaa. Silitysrauta, vedenkeitin, suola, vesipussi tai pistorasia – asioita, joiden perään joku aina kysyy. Saat itsekin aina apua kun tarvitset.

6.) Pyydä apua. Kotityöt, reittiohjeet, tavat, hyvä ompelija, parturi tai iltapala – ghanalaiset auttavat mielellään ja ainakin toisinaan vinkit osuvat oikeaan ;).

Yhteisöelämän ammattilaiseksi? Toimi näin:

7.) Jos syöt ja joku ilmaantuu paikalle, sano ”You are invited. (äläkä huoli, kukaan tuskin liittyy ruokailemaan lautaseltasi.)

8.) Huolehdi muidenkin asioista. Jos naapurin pyykit on naruilla ja alkaa sataa, hae ne. Jos naapurin riisit palaa pohjaan, etsi nopeasti joku perheen naisista tai tytöistä ja välitä tieto.

9.) Joskus kotiin tullessasi sinulta saatetaan kysyä: ”What did you bring for me!?” Tähän voi hyvin vastata next time!”, sinun ei todellakaan tarvitse raahta jokaiselta kauppareissulta tuliaisia kaikille. Jos haluat joskus jotain viedäkin, pieniäkin eleitä arvostetaan usein paljon, ja sinua saatetaan kiittää vielä kolmannen kerran seuraavana päivänäkin! (Ja tämä ”next time” hymyn kera tai ilman on aika käytännöllinen ilmaisu monessa muussakin tilanteessa, esimerkiksi kun et halua ostaa aurinkolaseja, jotka sopii sulle täydellisesti, tai et jaksa-halua mennä rupattelemaan iloisen kebabin grillaajan kanssa, tai haluat skipata kirkon, tai..)

10.) Jos ostat joltakin henkilöltä, joka myy tuotteita päänsä päältä, auta nostamaan lasti alas maahan tai lähistöllä olevalle pöydälle, ja taas takaisin ylös.

11.) Raudoita hermot. Älä lähtökohtaisesti luota sovittuihin aikatauluihin (täsmällisiä poikkeuksiakin löytyy!). Ole kärsivällinen ja ota rennosti, kun liikkeelle lähdetäänkin pari tuntia sovitusta myöhemmin tai kun aamun tapaaminen toteutuukin vasta iltapäivällä tai viikon kuluttua. Ja jos olet joskus itse myöhässä:


”The traffic.”


Etikettivirhe!

12.) Älä mielellään puutu naapureiden ongelmiin ja riitoihin. Paikallisia tapoja, kulttuuria, uskomuksia ja symboliikkaa on joskus todella vaikeaa ymmärtää, ja on parempi olla puuttumatta ja arvostelematta asioita, joilla voi olla suurempi merkitys kuin osaamme arvatakaan. Ja meidänhän ajattelumallit ja toimintatavat eivät ole yhtään sen oikeampia kuin muidenkaan maiden tai kulttuurien tavat. Tervettä kyseenalaistamista, avoimuutta ja ymmärrystä, please!

(Asioista erossa pysyminen voi olla joskus hankalaa, esimerkiksi kun meille painaviin ihmisoikeuksiin tai sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvissä asioissa läppästään päin näköä: lapsia rankaistaan kepillä tai mies haukkuu ahkeraa, kilttiä kotivaimoaan kelvottomaksi horoksi, koska hän ei osannut arvata oikein mitä mies haluaa illalla töiden jälkeen syödä. Itse katselin jonkin aikaa hammasta purren omalla pihallamme lähes päivittäin toistuvaa sairaan pojan mätkimistä, ja sitten yksi päivä raivoni vaan repesi ihan totaalisesti, koska toiminta ei enää ollut edes paikallisella kulttuurilla selitettävää.)

Jos yhteisö on terve ja tyytyväinen, yhteiset asiat ja ongelmat käsitellään kokoontumalla yhteen ja keskustelemalla asiat läpi jonkun jäsenen vetämänä. Jos pihapiirin ihmissuhteet ovat tulehtuneet, tai jos eri vastuut eivät ole selkeät, varaudu siihen, että yhteiset asiat kuten sähkö, vesi, remontit, viemäri- tai roskahuolto jää hoitamatta. Ja sekös vasta ikävää onkin!

13.) Älä ripusta muiden pyykkinaruille kysymättä.

14.) Älä koske siihen pohjaan palaneeseen riisikattilaan itse. Äläkä kerro palaneesta riisistä perheen isännälle. Älä ylipäätään koske mielellään kenenkään keittiöön ilman lupaa.

15.) Musiikkia saa soittaa miten kovalla tahansa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Älä valita kun muut tekevät niin, se on osa Ghanaa. Get used to it.

Toivottavasti tästä oli sulle hyötyä. Ehkä jopa Suomessa? Be nice.

Terveisin,

Yhteisöelämän life coach, Hanna ;)

(Blogitekstiä on leikattu ja muokattu 5.11.2020. Alkuperäinen blogiteksti on julkaistu 14.4.2017 blogin vanhassa osoitteessa gobeyondghana.fi)

#yhteisö #tavat

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page