top of page
  • Writer's picturesunghanary

Chale Wote -festivaali Ghanan modernin taiteen näyttämönä

Ghana nousi kansainvälisiin uutisotsikoihin (käy kurkkaamassa upeat kuvat!) viime kuussa, kun katutaidefestivaali Chale Wote valloitti taas Accrassa sijaitsevan Jamestownin kadut. Festarista on sen seitsemän järjestysvuoden aikana muodostunut alueen ylpeys, paikallisen nuorison mahdollisuus loistaa taidoillaan, tuoda ikivanha kulttuuriperimä tähän päivään, ja kajauttaa maailmalle painavia mielipiteitä kaduilta. Vierailijoita saapuu vuosittain ympäri Ghanaa, Afrikkaa ja koko maailmaa.

Jamestown on Accran vanhinta, Ga-heimon edustajien asuttamaa aluetta, jonka maamerkit James fort ja Ussher fort sekä niitä ympäröivä muu arkkitehtuuri muistuttavat yhä Englannin siirtomaa-ajasta. 1900-luvulla (uudelleen) rakennettu majakka avaa näkymät linnakkeisiin, köyhiin hökkelikyliin ja merelle, jossa kelluu lukemattomasti vanhoja puisia kalastajaveneitä. Chale Wote:n aikaan alue on kuitenkin jotain ihan muuta:


"Koko keskustan liikenne oli aivan tukossa ja heti Jamestownin laitamilla alkoi hillitön ihmiskuhina. Nuorisoa, lapsia, perheitä ja turisteja virtasi joka suunnasta, skeittaajat vyöryivät peräkanaa ihmisjoukkoa halkoen graffitien peittämille rampeille ja lapset pyörittivät autonrenkaita kadun reunoilla. Grillissä tirisevän kanan mausteinen tuoksu leijui ilmassa, katuja reunusti loputtomat kojut, joissa myytiin t-paitoja, ghanalaisin kangaskuosein koristeltuja kenkiä, laukkuja ja koruja, astioita, maalauksia, juomia ja erilaisia koriste-esineitä. Luurangoksi pukeutuneet pojat juoksivat päin vasemmalta ja jätesäkkeihin pukeutunut mies antoi tv-haastattelua oikealla. Väkijoukosta nousi yhtäkkiä tanssiva ihmispyramidi, avautui aukio taidemaalarille, tai kasaantui suma jossa oli mielestäni kaikki joukkopaniikin ainekset. Poliisit seisoivat rekan katolla ja seurasivat festariväkeä, vanhat mummot ja vaarit ihmettelivät ja seurasivat menoa kadun varrella olevien asuntojensa verannoilla.""Aikamoinen luova kaaos. Mutta ihmisistä huokui into ja jännitys, ja kaikilla näytti olevan kivaa. Saimme heti ystäväni kanssa alueelle saavuttuamme varoituksen: ohikulkija avasi taidokkaasti ystäväni laukun, muttei kuitenkaan ehtinyt viemään mitään ennen kiinni jäämistään. Tällaisissa tapahtumissa arvotavarat on parempi jättää ottamatta mukaan, ja laukkua pitää jatkuvasti pitää silmällä, jottei tulisi ikäviä yllätyksiä kesken tsembaloiden (lue lisää Ghanan matkailuun liittyvistä turvallisuusvinkeistä täällä).""Kävelimme fesivaalialueen päästä päähän, ja päätimme lopuksi lähteä relaamaan läheiseen rantabaariin & -ravintolaan, Osikan:iin. Poikkesimme kävelymatkalla mielenkiintoisen näköiseen, graffitein maalattuun avoimeen saliin. Sisältä paljastui kuntosali "The Gym" ja nyrkkeilykehä, jossa nuoret miehet treenasivat ja hengasivat. Paikkaa pyörittää mukava ja rento Junyd, joka kertoi avanneensa salin 6 kuukautta sitten vastatakseen alueella suosittujen taistelulajien harrastajien tarpeisiin. Treeniohjaajiin lukeutuu useita tunnettuja ghanalaisia nyrkkeilynimiä. Junyd:n sylissä virnuili 1-vuotias poika, joka kuulemma on usein isänsä työpaikalla mukana touhuamassa. Osikanissa jatkui festaritunnelma, kun illan esiintyjät testailivat äänilaitteita meren kohinan kanssa kilpaa. Kylmä limppari ja olut jamssi-chipseillä ja kevätrullilla teki terää, ja sitä muuten tarvittiin taksinmetsästykseen kaikkien muiden tuhansien kotiinpalaajien kanssa!"


Ennen viikonlopun pääohjelmaa ympäri Accraa järjestetään erilaisia workshopeja, joissa mm. paikalliset kirjailijat, tanssiryhmät, muusikot ja runoilijat esittelevät töitään ja kertovat niiden merkityksistä ja sanomasta. Yleisöä osallistetaan tekemään ja kokeilemaan erilaisia taiteen muotoja, ja keskustelemaan taiteen joukkoon ujutetuista polittisista ja sosiaalisista viesteistä.

Mielestäni Chale Wote avaa ikkunan sellaiseen Ghanaan, jota tavallisessa katukuvassa ja arjessa ei ainakaan ulkopuolinen (ja väittiäisin, ettei moni paikallinenkaan!) näe. Perinteinen ja historiallinen kulttuuri on maassa vahvasti esillä, mutta entäpä modernin Ghanan uusi kulttuurianti? Rohkeat, uudenlaiset ideat, ajatukset ja luomukset? Yhä useamman paikallisen käytössä oleva internet avaa aivan uudenlaiset näkymät maailmalle, ja moni ghanalainen taiteilija saa varmasti paljon inspiraatiota ja vaikutteita ulkomailta, joita sitten sovelletaan ja yhdistellään paikalliseen kontekstiin ja kulttuuriperimään. Moderni ghanalainen taide mm. muodin ja sisustuksen muodoissa vaikuttaa löytävän tiensä jopa paremmin maailman markkinoille kuin paikalliseen huomioon ja käyttöön. Vaikka taitoa, halua ja mielikuvitusta monella taiteilijalla riittääkin, resurssit ja kontaktit ulkomaille kuitenkin usein puuttuvat. Näihin ongelmiin ratkaisuja tarjoavat nykypäivänä esimerkiksi Etsy, sekä Instagram ja Facebook, joissa voi esitellä, markkinoida ja myydä tuotteita globaalisti. Ghanassa Chale Wote:n lisäksi viime vuosina avatut putiikit (mun suursuosikki on edelleen IHANA The Shop Accra by Eyetsa!) ja yhä enenevissä määrin järjestetyt pienemmän mittakaavan näyttelyt (mm. Gallery 1957) , messut ja tapahtumat (Ghana Fashion & Design Week, Accra Fashion Week, Accra International Book Festival) luovat sijaa maan upealle kulttuuri- ja taideannille.

Jos satut olemaan Ghanassa ensi vuonna elokuussa, älä jätä tätä tapahtumaa väliin!

Hanna

PS Chale Wote tarkoittaa käänneetynä "Friend, let's go", ja sanaparia käytetään yleisimmin varvasläpsyistä (edulliset, helposti jalkaan sujautettavat, usein kotona ja esimerkiksi suihkussa käytettävät muovisandaalit) puhuttaessa.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page