top of page
  • Writer's picturesunghanary

Fantasic Death -näyttelyssä elämä ja kuolema ovat yhtä

Blogipostaus pohjautuu kuraattori-tuottaja Anna Miettisen materiaaliin Fantastic Death näyttelyn sisällöstä ja suorat lainaukset ovat Anna Miettisen ajatuksia näyttelystä ja sen synnystä. Kuvat: Anna Miettinen.

Fantastic Death -näyttely on ennennäkemätön Suomessa, mutta vastaavia näyttelyitä ja fantasia-arkkutaidetta on esitelty monissa muissa maissa. Kuraattori-tuottaja Anna Miettinen kertoo, että kun esine siirretään kulttuurista toiseen sen funktio ja arvo usein muuttuu. Anna muistuttaakin, että tällöin tulee huomioida tarkoin se tapa, jolla esineihin suhtaudutaan ja millaisen arvon ne saavat uudessa kulttuurissa.

”Kuolevaisuus ja kuolema on koskettanut minua

henkilökohtaisesti monesti jo nuorella iällä.

Koen, että kuolevaisuuden ymmärtäminen lisää elämän mielekkyyttä.

Olen aina ollut myös kiinnostunut kuoleman rituaaleista.

Mielessäni on muhinut kuolema-aiheinen taidenäyttely vuosikausia.

Puolisoni asuessa Ghanassa 2015-2017 tutustuin

Daniel ”Hello” Mensahiin ja siitä alkoi

Fantastic Death -näyttelyn suunnittelu konkreettisesti.”

Länsi-Afrikassa kuolemaa juhlitaan isosti ja näyttävästi monen päivän ajan. Kuolema on juhla ja vainajan pääsyä pois maallisista paineista, suruista ja sairauksista juhlitaan äänekkäästi. Ghanassa uskotaan vahvasti, että elämä jatkuu kuoleman jälkeenkin ja se näkyy myös hauta-arkuissa. Ghanalaisista taiteellisista ja muotoilluista arkuista käytetään termiä fantasia-arkut (fantasy coffins). Fantasia-arkuilla on erityisesti Ghanan Ga-heimon kristityillä (Accran alueella) pitkät perinteet. Ga-heimossa vaalitaan edelleenkin arkkutaidetta ja sitä opiskellaan oppisopimuksella vuosia sekä taitoa periytetään usein myös sukupolvelta toiselle. Ghanassa ajatellaan, että kuolema voi olla tyylikästä ja hauta-arkun tulee kertoa lähtijästään ja usein arkun halutaan kuvastavan vainajan ammattia, intohimoa (esim. Adidas-tossu, olutpullo) tai yhteiskunnallista asemaa. Käsityölaisten tekemät uniikit arkut ovat vahvasti esillä ghanalaisessa kulttuurissa ja heimotarinoissa. Taiteena arkkuja on esitelty Ghanassakin viime vuosina niin gallerioissa kuin messuilla. Moni arkku ghanalaisilta käsityöntaitajilta päätyy myös tilaustyönä ulkomaille.


Fantastic Death -näyttely on rakennettu tiiviissä yhteistyössä taiteilijoiden ja kuraattori-tuottaja Anna Miettisen kanssa. Taiteilijat ovat yhteisen ideoinnin pohjalta toteuttaneet teoksensa näyttelyä varten. Taustalla on jokaisen taiteilijan halu käsitellä teoksissaan kuolevaisuutta sekä kuoleman positiivisia merkityksiä elämälle.

”Elämän päättyminen antaa elämälle ja kokemuksille merkityksen.

Yksilötasolla läheisen kuolema on usein tragedia,

mutta ihmisyyden näkökulmasta taas kuolevaisuus

voidaan nähdä hyvänä, suorastaan fantastisena tapahtumana.

Kuolema on liikkeellepaneva voima,

joka värittää elämän aikana tehtäviä ratkaisuja ja valintoja.

Fantasic Death -näyttelyssä elämä ja kuolema ovat yhtä.

Kun suhde omaan kuolevaisuuteen vahvistuu,

aukeaa myös mahdollisuus kokea elämä syvemmin.”

Ghanalainen Daniel “Hello” Mensah (s. 1968) on ruumisarkkutaiteilija, joka on tehnyt näyttelyyn kolme fantasia-arkkua. Ne esittävät käsiasetta, Coca-Cola -pulloa ja tilapia-kalaa (tilapia on Ghanassa juhlava ja hyvin pidetty ruoka). Forum Boxin näyttelyssä Mensah:n arkut ovat taide-esineitä eivätkä etnografisia artefakteja. Arkkujen aiheet ovat Anna Miettisen valitsemia Ghanassa todellisuudessa käytössä olevista malleista ja Mensah on tehnyt arkut taidenäyttelyä varten.

Noora Geagean (s. 1981) Fantastic Death -näyttelyssä esitettävässä videossa Life goes raskaana oleva nainen toimii jalkapallokentällä maalivahtina. Välillä pallo menee maaliin, toisinaan maalivahti tekee upeita torjuntoja ja hetkittäin voimat taas ehtyvät. Geagean videossa ihminen on kaikkea. Hän on aktiivinen tekijä, tekemisen kohde, selviytyjä, kuoleva ja elämän suojelija. Videoon on tiivistetty kuvaus elämästä.

Selfie-arkku on Vilma Metterin (s. 1977) kokemuksellinen installaatio, jossa kävijä voi hetken rauhoittua ruumisarkussa ja ottaa halutessaan ”viimeisen poseerauksen”. Selfiet heijastetaan gallerian seinälle, josta ne on mahdollista kuvata ja jakaa sosiaalisen median kanavissa hashtagilla #arkkuselfie. Voimakkaan kokemuksen lisäksi Metterin teos haastaa miettimään, onko kuolema tabu digitaalisessa maailmassa.

Monissa (erityisesti muinaisissa) kulttuureissa hautaan laskettiin vainajan lisäksi hänelle tärkeitä esineitä, joita kuollut saattaisi tarvita tuonpuoleisessa. Aurora Reinhardin (s. 1975) teos 2000-luvun aarteita on kokoelma hänen ystävänsä käsilaukussa vuosien varrella kantamista esineistä. Kannamme käsilaukuissa ja repuissa mukana meille tärkeimpiä tavaroita päivittäin. Pitäisikö ne laittaa kuolevan matkaan nykyaikana?

Fantastic Death 17.1.-9.2.2020 Forum Box, Helsinki. Vapaa sisäänpääsy. Käy kurkkaamassa ajankohtaista tietoa näyttelyyn liittyvistä oheistapahtumista kuten luennoista täällä.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page