top of page
  • Writer's picturesunghanary

Ghanalaisia digilehmiä ja tusina muita helmiä

Kohtaan Suomessa usein melko radikaaleja ennakkoluuloja Ghanaan liittyen - tai siis Afrikkaan, kuten yllättävän monet tapaavat yhä Afrikan mantereen maita ja alueita pitkälti kutsua. Minähän siis tunnen kokemuspohjaisesti vain eteläistä ja läntistä Ghanaa ja hiukan muita Länsi-Afrikan maita, joten en tältä pohjalta voi edes lähteä availemaan kokoavia faktoja tai mielipiteitä Afrikasta. Ja en nyt erityisemmin tarkoita valtavirran keskustelunaiheiden lemmikkejä; negatiivisia ennakkoluuloja, vaan musta-valkoisen median (jonka varassa ja vaikutuksen alaisena suurin osa meistä on rakentanut vuosikymmeniä käsityksiään maailmasta) maalaamia käsityksiä pölyisestä Afrikasta, jossa ei mm. ole kirjakauppoja.

Minulle Ghana aukeaa vuosi vuodelta yhä värikkäämpänä ja monipuolisempana. Blogimme aiheet eivät ehkä yleensä kosketa paljoakaan maan nykyaikaisimpia huippuja, mutta mehän tuommekin Marian kanssa maata esille omien linssiemme läpi. Mielestäni blogimme jutut kuvastavat hyvin arvojamme, kiinnostuksen kohteitamme ja meidänlaisia elämiämme Ghanassa.

Tänään kirjoitan teille kuitenkin super-kiinnostavasta, modernista, nuoresta, ja monille luultavasti tuntemattomastakin aiheesta; Ghanan start-up skenestä!

Etsivä löytää: Accra Impact Hub

Näin viime vuoden lopulla netissä jutun Accra Impact Hub:sta. Mielenkiintoni heräsi heti. Yllätyin huomattuani, että paikkahan on ihan parin korttelin päässä edelliseltä vuokra-asunnoltamme Ako Adjein laitamilla - miten en ollut alueella asumieni kuukausien aikana huomannut sitä?

Seuraavana päivänä jo puikahdin sisään pienestä sisäänkäynnistä sisäpihalle, jossa ensimmäisenä huomioni kiinnittyi kahden palmupuun väliin sidottuun kirkkaan oranssiin riippumattoon. Pihan pöytien äärellä istui kirjavaa porukkaa innokkaasti keskustellen, tabletteja tutkaillen ja hedelmäsmoothieita juoden.

Aulassa siististi silitettyyn kauluspaitaan pukeutunut nuori mies kysyi kiireisen ystävällisesti:

"Työpöytää vuokraamassa vai?"

Seisoin siinä vähän hölmistyneenä samalla kun mielessäni jyskytti: "WAU!" Pyysin miestä esittelemään paikan ja kertomaan, mistä paikassa oli oikein kyse.

Hubin alakerta oli täynnä simppeleitä, moderneja työpöytiä, joiden ääressä mielenkiintoisen näköiset tyypit tekivät kuulokkeet korvilla keskittyneesti hommia ruutujensa edessä. Lasiseinän takana istui porukka, joka katseli presentaatiota projektorin kautta. Tunnelma oli rento, mutta samalla jotenkin tosi energisesti latautunut. Minut vietiin yläkertaan paikan toiminnanjohtajaa, Kelechi Victor Ofoegbua tapaamaan. Sympaattinen, ghanalaiseen printtipaitaan pukeutunut mies tervehti minua rennosti, ja ehdotti, että mennään pihan bistroon juttelemaan ja juomaan kahvit.

Mikä on Accra Impact Hub?

Hubi on 4,5 vuotta sitten amerikkalaisten, kanadalaisten ja ghanalaisten partnereiden toimesta perustettu, reilun kymmenen hengen pyörittämä avoin työtila monipuolisilla toimistolaitteilla, hyvällä nettiyhteydellä ja niin lounasta kuin kahvilatuotteita tarjoilevalla bistrolla. Tarjolla on myös viimeisintä tietoa yrittäjyydestä, Ghanan start-up -uutisista ja mahdollisuuksista, liiketoiminnan rahoituksesta ja bisnesmaailman trendeistä. Tila on loistava matalan kynnyksen alusta verkostoitumiselle ja liiketoimintakumppaneiden löytämiselle. Accran Impact Hub on osa globaalia Impact Hub verkostoa, jonka toimintaan voi käydä tutustumassa täällä.

Hubin rajaton käyttö-oikeus kustantaa toistaiseksi 200Ghc (n. 35€) kuukaudessa, ja 20Ghc (3,5€) päivältä. Oman, yksityisen työpöydän voi vuokrata 400 Ghc (n. 70€) kuukausihintaan. Työtila on käytettävissä arkisin klo 8-18. Lisäksi viikonloppuisin järjestetään paikan teemoihin liittyviä tapahtumia, jotka jatkuvat toisinaan aamuun asti. Tapahtumakalenteriin lukeutuu yrittäjyyskursseja, -valmennuksia ja -kilpailuja, joissa tarjotaan tukea mm. bisnesmallin kehittämiseen, brändäämiseen, rahoituksen hankkimiseen jne; bitcoin-semiaareja, tuotejulkaisuja, pressitilaisuuksia, muotinäytöksiä.. Esimerkkinä Victor mainitsi Kosmos Energyn järjestämän "Post Oil Economy & Agribusiness" -kilpailun yrittäjille, jonka palkintona oli 100 000Ghc yritysrahoitusta valmennuksen kera. Onpa paikan päällä käynyt hiljattain vierailulla Ranskan ja Hollannin pressatkin!

Yhteisö on aktiivinen; paikan päälle saapuu päivittäin keskimäärin 150 siistiä, motivoitunutta yrittäjää, haaveilijaa, duunaria, johtajaa, vapaaehtoista ym, tekemään, suunnittelemaan, verkostoitumaan ja parantamaan maailmaa.

"Kuten hubin nimikin jo kertoo,

täällä bisnestä tehdään vaikuttavasti.

Kaikella tekemisellä on tarkoitus

jättää kädenjälkeä jalanjäljen sijaan."

Yhteisöläisten työn alla olevien erilaisten impact-alojen kirjavaan skaalaan lukeutuu mm. maataloutta, koulutusta, terveyttä, kestävää energiaa ja lista jatkuu! Kestävästä energiasta puheen olleen, Accra Impact Hub:n tavoitteena on siirtyä 80% aurinkosähkön varaan tämän vuoden, 2018, aikana.

Mikä Hubin toiminnassa kiehtoo?

Victor levittää kätensä sivuille ja naurahtaa:

"Yhteistyössä nyt vaan on järkeä.

Ihmisten pitäisi aina tehdä asioita yhdessä.

Se tukee lopulta yksilönkin kasvua paremmin!

Täällä yhdistetään resurssit, ja löydetään yhdessä tarkoituksia ja

merkityksiä tekemiselle ja paremmalle tulevaisuudelle.

Tottakai se kiehtoo minua!"

Victor:n mukaan tukevat ja vahvat verkostot ovat yrittäjille kaikki kaikessa:

"Yksi taloudellisesti huono vuosi riittää pyyhkäisemään sun firman kartalta.

Eikä kasvun tie muutenkaan ole koskaan lineaarinen.

Meidän yhteisö tekee parhaansa luodakseen maassa toimivista

hienoista, vaikuttavista yrityksistä menestystarinoita.

Yksi hyvä esimerkki tästä on meillä startannut Growth Mosaic."

Itse niin Suomessa kuin Ghanassakin aktiivisesti erilaisissa yritys- ja start-up -kuvioissa pyörivänä intoilijana en voi muuta sanoa kun, että tämä hubi oli todella inspiroiva löytö!

Yleisesti - kurkkaus kiinnostaviin ghanalaisiin start-up -yrityksiin!

Ghana on selvästi esimerkiksi Nigeriaa, Etelä-Afrikkaa ja Keniaa jäljessä start-up -kuvioidensa suhteen, mutta muutamien viime vuosien aikana maahan on noussut nopeaan tahtiin monia Accra Impact Hubin tyyppisiä start-up -yhteisöjä, -hautomoita, ja -kiihdyttämöitä, kuten MEST ja iSpace Accrassa, sekä Kumasi Hive Kumasissa. Yrittäjyyden rahoitus ja esimerkiksi sijoittajat ovat kiven alla, mikä vaatii yrittäjiltä innovatiivisuutta, ja nopeaa liiketoiminnan käynnistämistä ja maksavan asiakaskunnan hankkimista. Ghanassa moni kasvaa kuitenkin jo pienestä pitäen yrittäjyyden ympäröimänä, joten valmiuksia varmasti löytyy! Alla mielestäni kiinnostavia, paljon huomiota saaneita ghanalaisia start-up:eja, joihin kannattaa tutustua!

1. Asoriba - kirkkoyhteisöjen online-kommunikointi ja -hallintopalvelut. Ghanalaisen kirkollisen toiminnan aktiivisuuden tuntien; tämä on hitti!

2. MeQasa - myytävät ja vuokrattavat asunnot netissä

3. ExpressPay - kaikki online-maksuvälineet yhdessä appissa; rahansiirrot, laskut, verkkokauppaostokset...

4. Eiko Health:n Kenko Doctor - mobiiliaplikaatio (iOS), jolla voi varata ajan lääkärille netissä. "Terveydenhuollon Uber tai Airbnb"

5. TROTRO Tractor - maanviljelijät voivat tilata tämän nettialustan kautta traktorin pellolle edullisesti ja helposti! Mahtava palveluidea, joka mahdollistaa vähävaraisten maanviljelijöiden tuottavuuden ja työtehon kasvattamisen!

6. Kudobuzz - myyntiä, näkyvyyttä ja asiakkaiden sitouttamista edistäviä työkaluja verkkokaupoille

7. Egotickets - osta liput erilaisiin tapahtumiin netissä + monipuolinen tapahtumakalenteri

8. My Home Teacher - ghanalainen Eric Vondee perusti 22-vuotiaana opiskelijana firman, joka yhdistää lasten ja nuorten vanhemmat ammattitaitoisiin, kohtuuhintaisiin kotiopettajiin. Opetusta on palvelun kautta tarjolla niin ala- ja ylä-astelaisille, kuin myös lukio-opintoihinkin. Eric on yritystoiminnallaan voittanut jo useita nuorten yrittäjien palkintoja Ghanassa.

9. AgroCenta - Seedstars Global -kilpailussa voittanut ja kansainvälistä rahoitusta reippaasti saanut nettialusta, jonka avulla maanviljelijät saavat helposti yhteyden laajoihin markkinoihin, kuljetus- ja toimituspalveluita, sekä ajankohtaisia tiedotteita alan markkinoista.

10. Dropifi - online-työkalu asiakaspalautteen monitorointiin; palautteen jättäneiden asiakkaiden taustat ja tunteet selvittämällä yritykset voivat vastata asiakkailleen entistä paremmin ja tehokkaammin. Työkalu etsii myös yhteydet asiakkaiden some-profiileihin, jolloin asiakkaisiin voidaan olla yhteydessä eri tahoilta. Tämä start-up hyppäsi parissa vuodessa Accrasta Silicon Valley:n 500 Startups -ohjelmaan ensimmäisenä Afrikkalaisena yrityksenä!

11. Farmable.me - Crowdfarming on täällä! Luo lehmä, personoi lehmä, rahoita lehmä...siis MITÄ?! Joukkorahoitussivusto, jossa ghanalaisten karjatilallisten ongelmat tuodaan ulos navetasta samalla, kun heidän liiketoimintaansa tuetaan ja kehitetään. Näin koko alueen ruokaturvaakin saadaan parannettua!

12. Tress - afrohiusten oma app! Olemmekin kirjoitelleet täällä blogissa aiemmin siitä, miten upean huolitellusti monet ghanalaiset naiset pukeutuvat ja kantavat itsensä. Jaa hiustyylisi muille, inspiroidu muiden kampauksista, etsi ja löydä parhaimmat salongit, hiuslisäkeputiikit, hoitoaineet ym. En todella epäile, etteikö tälle palvelulle olisi upeita ja rohkeita hiustyylejä palvovien leidien keskuudessa kysyntää!

13. Enshika - viime vuoden marraskuussa toimintansa aloittanut kutsupohjainen taksipalvelu, joka toimii Accran lisäksi jo Takoradissa ja Kumasissakin! Tilaa kyyti mobiiliaplikaatiolla ja kerää matkoilla pisteitä yhteistyökumppaneiden palveluita varten (ravintolat, hotellit, liikkeet). Turvallisempi ja helpompi vaihtoehto perinteisille takseille.

Uusien tech start-up:ien määrä kuvastaa mielestäni hyvin sitä, miten nopeaa vauhtia Ghana vyöryy digitalisaatioon.

"On aika mielettömän hienoa,

miten ketterästi ja leanisti

esimerkiksi maaseudun väki, joista moni

ei ole ehkä ikinä astunutkaan sisälle pankkiin,

säästää ja siirtää rahaa kännykällä,

tai tilaa traktorin pellolle mobiiliaplikaatiolla!"

Ja hei! Tiesitkö, että Ghanassa tehdään myös autoja?

Innostunein terveisin,

Hanna :)

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page