top of page
  • Writer's picturesunghanary

Ghanalaisia instakenkiä


Puhelin soi.

Haloo.

No hei, kuka siellä?

Ahaa, vai kuvauksiin? Kertoisitko lisää?

Kenkiä? Ok. No sopiihan se. Mutta haluan tehdä myös lyhyen haastattelun! Missä ja milloin?

Parin päivän päästä istuin Takoradissa sijaitsevan, hienon Etelä-Afrikkalaisen hotellin aulassa juomassa kahvia ja odottamassa Afia Agyakomaa kuvausryhmineen.

Suuria saappaita...

Minua kiinnostaa ghanalaiset nuoret yrittäjät. Varsinkin sellaiset jotka tekevät aivan omaa juttuaan. Sen sijaan, että pistetään pystyyn tyypillinen kioski, hiussalonki, katukeittiö tai vaatekauppa (näitä yhtään vähättelemättä!!), tehdään sitä mitä rakastetaan vaikka matka olisikin tuntematon, raskas ja pitkä. Kuten jo aiemmin täällä kirjoitin, Ghanassa alkaa olla jonkin verran rakenteita start-up:ien tukemiseen, mutta populaatioon verrattuna vain pikkuruisella osalla ihmisistä ja ideoista on mahdollisuus päästä näihin kuvioihin mukaan. Suurin osa yrittäjistä on omillaan kaikessa. Toisinaan perhe, suku ja ystävät auttavat alkuinvestoinneissa ja kontaktien hankkimisessa. Ghanassa selvitäkseen pitää olla streetwise, nokkela ja verkostoitunut. Money talks: luvat, paperit, tapaamiset ja diilit hoituu usein takatakusta. Erityisesti naisilla ja tytöillä on aivan omat haasteensa erilaisten maksumenetelmien edessä. Afian tarina on kuitenkin jotain ihan muuta.

...ja sopivia sandaaleja!

Afia saapui paikalle ghanalaiseen tapaan puoli tuntia myöhässä. Hän ja hänen bisnespartnerinsa Joe liittyivät seuraani pöydän ääreen. Kuvausryhmä ja kaksi upeaa naismallia sekä suloinen pieni tyttö lähtivät hotellin altaalle valmistautumaan kuvauksiin. Lempeän, vähän ujonkin oloinen Afia esitteli itsensä: "shoe designer". Iloinen ja energinen Joe alkoi kertoa silmät loistaen Afian tarinaa samalla, kun Afia alkoi availla kenkälaatikoita pöydälle. Ja minä nautin siitä sykkivästä ja innostuneesta tunnelmasta joka kummastakin välittyi.

Kumasista kotoisin oleva Afia on vasta suunnittelu-uransa ja yrittäjyytensä alkutaipaleella. Vielä vuosi sitten nuori nainen oli koulussa opiskelemassa lähihoitajan ammattiin. Vapaa-ajallaan hän kutoi kotonaan pientä maksua vastaan sandaaleja ystävilleen lukiossa oppimaansa korinpunontaa jäljitelemällä. Myös lähihoitajaksi samalla luokalla opiskellut Joe pani merkille Afian suunnittelu- ja kudontalahjat ja lyöttäytyi Afian avuksi ja tueksi ajatellen, että tuotteet pitäisi ehdottomasti saada kaupallistettua. Ja mitä enemmän sandaaleja Afia teki, sitä vähemmän häntä innosti lähis-opinnot:

”En pidä aikaisista aamuista ja

lähihoitajien palkkakin on huono.

Minua kiinnostaa muoti!”

Afia keskeytti lopulta opintonsa ja ryhtyi Joe:n kanssa kokoaikaisesti suunnittelemaan, tekemään ja markkinoimaan sandaalejaan. Brändin nimeksi valittiin Afia Agyakoma. Aluksi uusiin ja erilaisiin jalkineisiin suhtauduttiin epäilevästi, mutta Afia ja Joe uskoivat tuotteisiinsa. Nyt parivaljakko on ollut bisneksessä kuuden kuukauden ajan ja kauppa käy Joen mukaan jo yllättävänkin hyvin.

”Afiasta oli juttu Ghanan luetuimmassa

sanomalehdessä, ja muutamat paikalliset

julkkiksetkin ovat pukeutuneet Afian sandaaleihin!

Me saadaan hyvää palautetta kenkien laadusta

ja kestävyydestä. Meillä on hyvä maine.”

Tunnustelin Afian minulle ojentamaa sini-vihreää sandaalia kuunnellen samalla, kun Joe kertoi ihaillen, miten vaativa Afia on suunnitellessaan ja tehdessään jokaisen sandaalimallin uudestaan niin monta kertaa, että se vastaa täysin hänen ajatuksiaan. Laadun ja viimeistelyn vaatimustaso onkin tuottanut nuorelle suunnittelijalle vaikeuksia yhteistyökumppaneiden suhteen.

”On ollut tosi vaikeaa löytää suutareita,

jotka kuuntelevat laatu- ja mallivisioitani.

Suutarin valmistamat sandaalien pohjat

ovat yksi olennaisimpia osia sandaalien

käyttömukavuudessa ja käyttö-iässä.

Kai sinäkin tiedät, millaisia monet

toreilla myytävät sandaalit ovat?

Pohja irtoaa toisella käyttökerralla!”

Myös valmistusmateriaalien saatavuus on suuri haaste. Afia kertoi, että Ghanasta on vaikeaa löytää laadukkaita materiaaleja, puhumattakaan niiden säännöllisestä saatavuudesta: valikoima vaihtelee joka kerta ja aina saa olla odottelemassa.

Erilaisia kenkämalleja on kymmenittäin. Jalkineita löytyy niin miehille, naisille kuin lapsillekin: Kaikki ovat Afian käsityönä tekemiä. Tuotteiden brändäys viimeistellään kuulemma vielä loppuvuoden aikana.

Ghanaan kymmenisen vuotta sitten hiipinyt ja viimeisinä vuosina toden teolla rymistänyt digiaika on ollut esimerkiksi juuri Afian bisnekselle oikea siunaus: Hän markkinoi ja myy tuotteitaan Insta-tilinsä ja WhatsAppin kautta. Nuoren yrittäjän ei tarvinnut taistella aloitusrahasta edustuskelpoisen liikkeen suuriin vuokraennakoihin, kalliisiin mainoksiin, tai vastakohtaisesti levittää käsitöitään ruuhkaisten toripaikkojen tomutukseen. Agyakoma toimittaa tilaukset asiakkailleen paikallisilla kuriiripalveluilla (Ghanassahan toimitusaikojen ei edes tarvitse olla ihan justiinsa).

Siirryimme jutustelun jälkeen allasalueelle kuvauksiin. Siis jalkakuvauksiin! Meillä oli hauskaa ja taisimme kaikki tutustua jalkoihimme aivan uusilla tavoilla! Jänniä, mukavia ja upeita sandaaleja! Toivon todella, että Afialla & Joella on vielä pitkä ja menestyksekäs matka edessään.

Mikäli Afia Agyakoma -sandaalit kiinnostavat (niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin!), laita meille viestiä!


#afiaagyakoma #iloveshoes #shoeaddict #shoesforsale #shoeporn

Terkuin,

Hanna aka Afia: perjantaina syntyneiden tyttöjen ghanalainen nimi! ;)

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page