top of page
  • Writer's picturesunghanary

Inside Accra - Kaupunkielämän helmiä vol. 2

Onpas ollut hauska viikko Ghanassa! Kuten edellisessä Accra-postauksessa lupasin, tässä teille lisää läpikoluttuja, testattuja, maistettuja, haistettuja ja räpsittyjä paikkoja Accran helmigalleriasta:

1. The Shop ACCRA by Eyetsa – Afrikkalaisten pienyrittäjien käsitöitä, taidetta ja luonnonkosmetiikkaa

Istun parhaillaan käsintehdyllä pitkällä puupenkillä, juon kirpsakkaa mango-ananas-passionhedelmä-smoothieta, kuuntelen modernia soul-musiikkia ja kirjoitan. The Shop ACCRAAN pitää tietää tulevansa. Julkisivun perusteella ei voisi arvata, millainen erikoinen ja boheemi paikka sisäänkäynnin taakse kätkeytyykään!

Vuoden ikäisestä putiikista löytyy lähinnä ghanalaisten taiteilijoiden käsitöitä, sekä juttuja mm. Togosta ja Keniasta.

"Tuotteet eivät ole ollenkaan samanlaista tavaraa kuin tienvarsilla ja marketeilla myytävä paikallistaide, vaan omaperäistä ja modernia, ja myös kädenjälki näkyy."

Kaupan takana avautuu katettu sisäpihamainen huone viidellä pitkällä pöydällä, joita rajaa puulaatikoista tehdyt hylly täynnä Afrikkaa. Myyntitiskillä on karamelleja lasipurkeissa ja iso kasa tuoreita hedelmiä.

Liikkeen myyjällä on pitkät paksut letit rennolle nutturalle kiedottuna ja aivan ihana ja innokas hymy. Hän esittelee rauhallisesti eri artistien töitä kertoen samalla kuinka moni tekijä edelleen valmistaa tuotteet itse käsin keittiönpöytiensä äärellä. Täällä vallitsee ihmeellinen rosoisen hienostunut rauha.

Hyllyistä löytyy mm. Dézén hedelmäviinoja, Kaemen luonnonkosmetiikkaa, Essie Spice -maustepurkkeja, Oforin puisia rusetteja, Wild Moon -koruja Adinkra symbolein ja kymmeniä muita brändeja.

Juuri kun olen lähdössä, joku mies kävelee sisään ja kaivaa laukustaan pussukan, josta kaataa pöydälle kasan pieniä kierrätyshelmiukkoja. Hän kertoo, kuinka avaimenperä sai alkunsa ja jättää yhden näytteen myyjälle. Seuraavaksi odotellaan, innostuuko liikeen ghanalainen omistaja ottamaan helmiukot kaupan valikoimaan.

Tuotteiden hinnat vaihtelevat muutamista kymmenistä cedeistä satasiin. Tämä paikka on niin söpö!

2. Tea Baa – Miniravintola ja tee-baari

Väripilkku! Turkoosit ikkunaluukut, keltaiset seinät, lautapelipino ja herkku ruokalista. Kun kävelin sisään, tytöt olivat juuri miksailemassa päivän teelaatuja. Tänne tullaan pienellä porukalla viettämään rauhallista iltapäivän teehetkeä tai illallista.

3. Woodin – Afrikkalaista muotia ja printtikankaita

Woodin on osa hollantilaista tekstiilifirma Vlisco Groupia, joka suunnittelee ja tuottaa afrikkalaisten kulttuurien ja taiteiden inspiroimana printtikankaita pääasiassa Keski- ja Länsi-Afrikan markkinoille. Vlisco Groupiin kuuluu Woodinin ohella myös seuraavat tekstiilibrändit, joihin törmää usein kangaskaupoilla: Vlisco, Uniwax ja GTP.

Woodinin printit ovat aika erityylisiä, hillitympiä ja länsimaisempia kuin yleisimmät printtikuosit, joita Ghanan katukuva on pullollaan. Liikkeissä myydään jonkin verran valmiita asuja, mutta mikäs on sen ihanampaa kuin käydä valitsemassa kauniit kankaat, suunnitella omat vaatemallit ja lähteä piirustusten kanssa paikallisen ompelijan luokse!

Liikkeitä löytyy Ghanan isoimmista kaupugeista, Accrassa niitä löytyy mm. Osun Oxford Streetin varrelta, Accra Mall:sta sekä WestHills Mall:sta.

4. Little Havana – Kuubalainen ravintola ja baari

Lähdimme pari viikkoa sitten Oshe Roadille avattuun Little Havanaan naisten kesken illalliselle viime lauantaina. Päästyämme perille huomattiin, että koko paikka oli ihan pimeänä. What!? Kadulle asteli pian paikan omistaja, Marcus, huolettomassa lyhythihaisessa kauluspaidassa. Hänestä huokui karisma, into ja hauskanpito. Mutta harmiksemme illan ohjelma oli kuulemma peruttu, koska koko alueen sähkönjakelussa oli ollut häiriö aamusta alkaen. Juuri kun Marcus oli saanut kerrottua uutiset meille – BLINK – koko taloon rävähti valot päälle. Katsoimme kaikki toisiamme hymyillen, kunnes tyyppi huusi:

”Te toitte valon tänne, sisään siitä,

talo tarjoaa ensimmäisen cocktail-kierroksen!!”

Ja mehän tilasimme! Paikka heräsi nopeasti pimeydestä eloon. Hiukka turkoosia ja tummanpunaista. Rommidrinkkejä. Afro-kuubalaista jazzia, salsaa, seinillä roikkuvia sombreroja ja tunnelmallisia valoja. Baarimikko joutui harjoittelemaan pariin kertaan meidän drinksuja, mutta palvelu hoidettiin tosi iloisesti ja asiallisesti. Little Havana oli kuulemma ollut täyteen bookattu avajaisista saakka, emmekä olisi edes saaneet pöytää, jos sähköt eivät olisi oikkuilleet.

Menulta löytyi empanadaksia, tortilloja, salaatteja, lihaa, kanaa ja kalaa riisin ja keittöbanaanin kera jne. Ihan tuoretta hyvää ruokaa, mutta tämän paikan erikoisuus on ehdottomasti fiilis! Tänne tullaan uudestaan!

5. Chez Clarisse – Norsunluurannikkolainen ravintola

Sympaattinen ja autenttinen ravintola, joka edustaa vähän niinkuin tasokkaampaa katukeittiötä. Salin seinät on tehty tummasta kevyestä puusta ja batiikkikankaista, kalusteet takoraudasta ja puusta, taustalla soi norsunluurannikkolainen musiikki. Ruokalista on älyttömän hyvä! Täällä on tullut kokeiltua montaakin eri sorttia, mutta ehdottomia ykkösiä ovat grillattu tilapia sipulilla, tomaatilla, vihreällä sekä punaisella tuorechilikastikkeella ja uppopaistetulla keittobanaanilla, tai pehmeämpi ja maukas Chicken Yassa riisillä. Chez Clarissesta voi varautua kierimään ulos ;)! Mahtava hinta-laatusuhde.

Tämäkin paikka on vähän piilossa pimeän hiekkatien päädyssä, mutta tänne todella kannattaa löytää. Ja siis ihan Osun ytimessähän tämäkin paikka silti on.

_ _

Nyt on nautittu taas Accrasta täysin siemauksin, ja pitäisi alkaa valmistautua illan lentoon. Olisikohan Suomessa vielä huomenna lumi maassa?

Love,

Hanna

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page