top of page
  • Writer's picturesunghanary

Matkakassa kuntoon! Raha ja kaupankäynti Ghanassa

Meiltä on kysytty postausta Ghanan hintatasosta ja tässä tuleekin muutamia vinkkejä ja ajatuksia maan kaupankäyntikulttuurista ja yleisestä hintatasosta omiin kokemuksiimme perustuen.

Nopeasti kehittyvässä Ghanassa hinnat ovat nousseet viime vuosina reippaasti. Raskaimmin inflaatio vaikuttaa köyhyydessä eläviin ja matalapalkkaisiin paikallisiin. Eurooppalaisille Ghana on edelleen edullinen matkailumaa ja euron valuuttakurssi on ollut usean vuoden vahva.

Valuutan kurssi on hyvä tarkistaa ennen matkaa (tällä hetkellä 1€ on noin 5GHS) ja perillä voi vaikka pistäytyä muutamassa valuutanvaihtopisteessä tekemässä vertailua ennen kuin rahaa vaihtaa. Omien kokemustemme mukaan emme suosittele vaihtamaan rahaa Ghanan lentokentällä, vaan mieluummin nostamaan käteistä lentokentän pankkiautomaatista. Ja pankkiautomaatteja on ylipäätään kaupungeissa joka puolella, joten rahan nosto ei ole ongelma!

Mitä asuminen maksaa?

Reissukassaan luonnollisesti vaikuttaa matkan tarkoitus; lähdetkö seikkailemaan turistina, vapaaehtoiseksi tai vaikka tapaamaan sukulaisia ja ystäviä? Miten mukavuudenhaluinen olet, ja millaista tasoa vaadit esimerkiksi majoitukselta? Paljon vaikuttaa myös se, miten kauan aiot matkalla olla. Ghanassa on hyvin tavallista, että vuokranmaksu vaaditaan ennakkona vuodeksi tai kahdeksi ja voi olla tosi haastavaa löytää vuokra-asuntoa vain muutamaksi kuukaudeksi.

Asuntoa vuokratessa on hyvä tukeutua luotettaviin paikallisiin, jotka auttavat etsinnöissä, neuvotteluissa ja maksuissa. Eri tasoisia vuokra-asuntoja ja -huoneita löytyy alk. 80€ /kk aina 1000€ /kk saakka ja siitä ylöspäin.

Hotellit ja majatalot ovat usein yllättävänkin arvokkaita tasoon nähden. Vaatimattomat, mutta asiansa ajavat huoneet ovat noin 8-15 euroa /yö, hieman paremmin varustellut huoneet omalla kylppärillä 15–40 euroa/yö ja oikeasti laadukkaista kansainvälisistä ketjuhotellihuoneista saa sitten maksaa jo useita satasia. Kannattaa kurkata myös, mitä kaikkea kivaa Airbnb:n kautta löytyy!

Tarkkana liikenteessä

Turisteille hintojen nousu on näkyvimmin vaikuttanut maan sisäisen liikenteen kuluihin. Bensan hinnan ollessa korkealla etenkin taksit nostavat nopeasti hintojaan. Taksien kanssa hinnat pitää aina sopia etukäteen, mutta jos käyttää jaettua taksia (shared taxi) on hinta per matkustaja jo määritelty valmiiksi (n. 0,50 – 1,50€ ja kauppaan kuuluu, että taksi odottaa niin kauan, että kaikki matkustajapaikat ovat täynnä). Jaetun taksin hinta voi olla vähän pienempi jos jäät matkareitille sovitussa pysähdyspaikassa, jolloin taas seuraava matkustaja pääsee nousemaan kyytiin.

"Where you dey go?"

(Minne olet menossa)


Tietyissä paikoissa kuten lentokentillä tai turistinähtävyyksillä pätee taksiyrittäjien yhteisesti sovitut hinnat. Lentokentän läheisyydessä odottavat taksit maksavat erikseen lupamaksun siitä, että saavat odottaa matkustajia kentällä ja tällöin hinnat on usein etukäteen sovittu eikä tinkaamisen varaa ei juuri ole.

Accrassa voi liikkua myös suosiotaan kasvattavalla Uberilla. Lataa vain app puhelimeesi ja pidä huoli, että sinulla on riittävästi internet-dataa, tilaa auto ja hyppää kyytiin! Uberit ovat usein jopa edullisempia kuin taksit. Saat samalla seurattua kartalta, missä päin ajelette, ja koko matkanteko on jotenkin selkeää ja ennakoitavaa.

Trotrolla pääse kulkemaan valmiiksi asetetulla hinnalla (joissakin trotroissa on näkyvillä myös hallituksen määrittelemät hinnat) ja matkalla kanssamatkustajat kyllä pitävät huolen, että matkareittejä seurataan niin kuin pitääkin. Trotroilla matkustaminen on edullista, helppoa ja hauskaa, kun vain tiedät missä hypätä kyytiin ja taas kyydistä pois! Hinnat pyörii välimatkan mukaan 0,3 – 1,5€ kieppeillä. Pitkät välimatkat (esim. Accra - Cape Coast) kustantavat Fordilla (astetta parempi trotro) noin 5-10€ per suunta.

Kahdella cedillä riisiä, kiitos!

Paikallisista rafloista (chop bar) tai katukeittiöistä ostetaan ruokaa kertomalla millä summalla ostetaan vaikka jollof-riisiä tai papuja lisukkeineen, ja kuinka monta palaa laitetaan kanaa tai kalaa. Annokset ovat yleensä aika valtavia, joten helpoimmalla pääsee kysymällä mikä on pienin määrä, mitä myyvät. Paikallinen katuruoka-annos maksaa 1-4€.

Kansainvälisissä keittiöissä ja hotelliravintoloissa ruoka-annokset maksaa 5-40€. Juomapuolella limpparit maksaa 0,40 - 1€, oluet, siiderit yms. (suuri; 600ml) 1 -2€ /pullo. Jätä vähän tippiä hyvästä ruoasta tai palvelusta.


"I dey go chop"

(Olen menossa syömään)

Jos sinulla on mahdollisuus kokata itse ruokasi niin kioskeista ja toreilta saat edullisesti tuoreet raaka-aineet, ja naapurin mama varmasti mielellään neuvoo, miten paikallisia ruokia laitetaan. Länsimaalaiset elintarvikkeet ovat hintavampia, jotkut jopa kalliimpia kuin Suomessa.

Hiero kauppoja hyvässä hengessä

Kuluneiden Ghana-vuosien aikana voimme sanoa, että harva kauppias pyytää kohtuuttomia hintoja turisteilta. Tarkkana saa kuitenkin olla, ehkä eniten taksihintojen kanssa. Tinkauskulttuurikin on vuosien kuluessa vähentynyt, mutta elää silti vahvana muun muassa toreilla.

Pitää myös muistaa, että monet elättävät suuriakin perheitä pienien putiikkiensa tuloilla, ja että taide ja käsityöt vaativat paljon työtä, aikaa ja taitoa, sekä jatkuvasti kallistuvia valmistusmateriaaleja. Ghanalaisille luontaiseen rentoon neuvottelutapaan heittäytymällä löytyy varmasti sopiva win-win -diili!


"I beg make you give me good price oh"

(Tarjoa mulle hyvä hinta)

Muutama vinkki

  • Jos nostat käteistä, huomioi pankkikulut. Isomman summan nostaminen voi tulla huomattavasti edullisemmaksi kuin pienissä erissä nostaminen.

  • Käsinkirjoitetut laskut esimerkiksi ravintolassa kannattaa tarkistaa - ei sillä, että sinua vedätettäisiin vaan siksi, että tekevälle sattuu ja virheitä tulee.

  • Suosi paikallisia ravintoloita, hotelleja ja pienyrittäjiä! Asuinalueen kioskinpitäjä mielellään antaa kaikenlaisia vinkkejä arkeen, kun muistat suosia häntä ostostenteossa. Näin pääset myös kiinni ghanalaiseen elämään aivan eri näkökulmasta.

  • Helpota elämääsi kantamalla mukana pienempiä seteleitä kaupunkireissulla; taksikuskeilla ja katumyyjillä on harvoin vaihtorahaa viidenkympin setelille.

  • Ota rennosti, juttele ja kysele! Ghanassa kaupankäynti voi olla paljon muutakin kuin rahat sulle, ostos mulle.

Terveisin,

Maria ja Hanna

#matkakassa #liikenne #asuminen #ruoka #hinnat

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page