top of page
  • Writer's picturesunghanary

Mikä Ghanassa ihastuttaa?

Matkailumaata ei ole aina helppo suositella, jokaisella on omat henkilökohtaiset toiveet matkalle ja tarkoituksensa sille miksi matkustaa. Miksi minä sitten suosittelisin Ghanaa?

Ainakin siksi, että joka kerta Ghana näyttäytyy erilailla ja tarjoaa uusia elämyksiä. Ghanasta saa myös napattua parhaat palat, kun heittäytyy kokeneiden ihmisten matkaan! Kukapa nyt haluaa kieltäytyä lämmöstä ja auringosta, tulinen ja eksoottinen ruoka vie mukanaan, markkinat kauhistuttavat ja ihastuttavat - ja ihanan raikkaita hedelmiä on saatavina jokaisesta kadun kulmasta. Värit, lämpö ja tuoksut huumaavat, merituuli viilentää iltaisin ja silloin hakeudutaan ulos kaduille, baareihin tai rannoille ihmisten pariin.

Ghana on yhdistelmä mystiikkaa, traditioita, uutta, vanhaa, iloa ja vapautta. Ghanassa ihmiset ovat ystävällisiä, iloisia, avuliaita ja toivottavat jokaisen tervetulleeksi,


”akwaaba.”


Luovuus ja innostus tarttuvat, päivistä ei puutu nähtävää tai koettavaa.

Ghana on mielenkiintoinen maa, jossa voi yhdistää niin aktiiviloman, rantaloman kuin sukeltaa syvälle historian uumeniin. Suuret kaupungit, kuten Accra, Kumasi tai Takoradi mahdollistavat hyvin erinäköistä aktiviteettia ja jokainen on silti hyvin omanlaisensa.

Takoradi lännessä on kasvualue, jonka myös isot kansainväliset yritykset ovat löytäneet liiketoiminnalleen.

Paahtavan kuuma Tamale on pohjoisen ”pääkaupunki,” jossa islamilaiset perinteet ovat näkyvämmin esillä.

Cape Coast, vanha pääkaupunki on arkkitehtuurillisesti kaunis, jossa huokuu historia. Cape Coast on myös pidetty opiskelija kaupunki, jonka ilmapiiri on kansainvälinen. Cape Coast on tunnettu orjakaupasta ja siellä sijaitsee Ghanan suurimmat orjalinnat, joiden historia ei jätä ketään kylmäksi.

Isoille kaupungeille, jotka eivät koskaan nuku vastapainoa tarjoavat pienet, hiljaiset ja vehreät kylät ympäri Ghanaa. Erimerkiksi Adassa, voi nukkua hiekkalaguunilla, jossa kohtaa Atlantti ja Ghanan suurin joki, Volta. Adassa pitää kokea veneretki pitkin Volta-jokea, jota kilpikonnat ja krokotiilit asuttavat. Ada Foah:n pieni savimajakylä elää turismista ja kalastuksesta. Ja sitten on rauhaa ja mystiikkaa hehkuvat, iki-ihanat Busua ja Cape Three Points! Uskomattoman kauniita paikkoja, jotka ovat säilyneet luonnonmukaisina, rauhallisina ja puhtaina. Busua ja Cape Three Points ansaitsevat ihan omat postauksensa ja niistä lisää myöhemmin.


”Paljon ennen auringonnousua avaan ulko-oven, edessäni on norsu. Suljen oven ja mietin, että mitäköhän juuri tapahtui. Avaan oven uudelleen ja kyllä - se on siinä edelleen. Kiedon huivin tiukemmin hartioilleni, hiivin ulos viileään aamuun – kohta istun jeepissä. Pääsen seuraamaan kuin Molen luonnonpuisto herää paahtavaan päivään.”


Ghana on tunnettu myös moninaisesta lintukannasta – ja muutoinkin eläimistö, sademetsät ja luonto ovat näkemisen arvoisia. Vuoristossa patikoimisen jälkeen voi pulahtaa vesiputousten viileään veteen.


”Seisot vain siinä, tunnet joka aistillasi, että myrsky saapuu.

Tuuli ottaa maanpinnalta mukaan kaiken minkä saa,

hiekka pöllyää pyörteinä pois sateen alta ja miten kovin pilvet liikkuvatkaan.

Tuuli on voimakas ja viileä. Sateen voi todellakin haistaa.

Ja sitä sadetta riitti - koko päiväksi.”


Matkaa suunnitellessa on hyvä huomioida sade – ja kuivakausi, koska ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten eläimet liikkuvat ja näyttäytyvät.

Viime vuodet Ghana on kehittynyt turistimaana ja eri puolin Ghana on tarjolla erilaisia ratkaisuja loman viettoon. Vapaaehtoisena toimimiselle Ghana antaa rajattomat mahdollisuudet ja sille ollaan myös avoimia. Ghana on yksi vauraimmista ja kehittyvimmistä Afrikan maista, jossa hintataso on vielä kohtuullinen. Ghana on aktiivinen vaikuttaja Afrikan Unionissa ja näyttävästi esillä muun muassa urheilussa erityisesti jalkapallossa ja myös muotimaailmassa värikkäineen, ja näyttävin asuin. Ghana on tunnettu kauniista kankaista – ja kyllähän ghanalainen nainen on kaunis ja kuinka upeasti he kantavat itsensä!

Ghana on turvallinen Afrikan maa, jossa poliittinen tilanne on vakaa ja demokraattinen. Jokaisella on oikeus sanoa ja olla sitä mitä on. Toki olemassa tabuja, asioita joista ei puhuta tai tunnusteta, mutta kuten ghanalaiset sen sanovat:


”Feel free, Ghana is freedom and justice.”


Ghana on turvallinen maa siinäkin mielessä, että vaikka trooppisia tauteja ja hoidettavissa olevia epidemioitakin välillä ilmenee, niin terveydenhoitoa on saatavilla lähes joka kylästä, eikä se ole kuitenkaan kovin kallista. Voin myös sanoa saaneeni aina hyvää ja laadukasta hoitoa - ensin hoidetaan ihminen ja sitten mietitään kustannukset.

Ghanassa on jokaiselle jotakin! Mun top 5 on ehdottomasti seuraavanlainen:

1. Elämäntyyli, rentous ja ihmiset

2. Kulttuuri – tavat ja traditiot – RUOKA!

3. Aurinko, lämpö, reggae ja meri

4. Luonto

5. Värit, kankaat, taide - värikkäät tarinat elämästä ja ihmisistä!

Tällainen ytimekäs pintaraapaisu siihen miksi minun mielestä Ghana on miellyttävä matkailumaa, johon on helppo palata aina uudelleen ja uudelleen! Ghana ei ole ehkä kovin tunnettu matkailumaana meillä pohjolassa, mutta tulemme tuomaan blogissamme omien kokemuksien, ajatuksien ja tuntemuksien kautta Ghanaa tunnetummaksi ja tarjoamme kokemuksiamme pala kerrallaan!

Käy kurkkaamassa Instagramissa GoBeyondGhana; Hanna päivittää herkullisia ja ihania kuvia Ghanasta!

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Maria

(Blogitekstiä on leikattu ja muokattu 5.11.2020. Alkuperäinen blogiteksti on julkaistu 26.2.2017 blogin vanhassa osoitteessa gobeyondghana.fi)

#matkailu #Accra #Kumasi #Takoradi #Tamale #CapeCoast #Ada #Busua #CapeThreePoints #eläimet #luonto

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page