top of page
  • Writer's picturesunghanary

Mitä pakata Ghanaan mukaan?

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa Ghanaan?

Tässä meidän vinkit pakkailuun:

1. Kesävaatteita reilusti - et halua pestä nyrkkipyykkiä tai (kaupungissa asuessasi) raahata vaatteita pesulaan joka päivä!

Kannattaa myös huomioida, että työ- ja vapaaehtoispaikoilla voi olla omat säännöt pukeutumisessa; narutopit ja shortsit ei välttämättä sovi jokaiseen paikkaan. Selvittele asiaa ennakkoon.

Kirkkoon pukeudutaan juhlavasti, ja sinut tullaan kutsumaan moneen kertaan sunnuntaikirkkoon matkasi aikana. Suosittelemme pakkaamaan mukaan jotain siistimpääkin ja kokeilemaan kirkkovisiittiä ainakin kerran, se on hauska kokemus!

Paikan päällä marketeilla myydään paljon tuontivaatteita, second handia, ja paikallisista kankaista tehtyjä kauniita vaatteita. Voit myös ostaa kankaita ja teettää niistä mittatilaustyönä suunnittelemiasi vaatekappaleita.

Illoiksi voi ottaa vähän ohutta pidempää lahjetta ja hihaa hyttysenpistojen välttämiseksi. Joskus sateisina öinä tai rannikolla voi tuntua yllätävänkin viilelältä. Pohjois-Ghanassa päivän ja yön lämpötilaerot tuntuvat selkeimmin.

2. Lääkkeet, haavanhoitotarvikkeet ja kuumemittari. Käsidesi on hyvä olla mukana, kun käsienpesuvettä ei aina ole saatavilla. Kaikki reseptilääkkeet mukaan. Rakkolaastareita ei löydä Ghanasta ihan joku mutkasta, joten niitäkin kannattaa ehkä pakata laukkuun. Malarianestolääkkeitä saa suurempien kaupunkien apteekeista, muttet välttämättä löydä helposti juuri sitä samaa laatua mitä sinulle on määrätty.

Maan sisäisille reissuille kannattaa aina ottaa pieni lääke- ja haavanhoitosetti mukaan, koska apteekkia tai sairaalaa ei välttämättä ole aina lähellä.

Huomioi myös esimerkiksi insuliinin kylmäsäilytys etukäteen! Joskus on itse tullut säilytettyä jotain silmätippoja tutun lähikioskin jääkaapissakin, kun ei ole sattunut olemaan omia kylmäsäilytysmahdollisuuksia. Ghana is free ;) !

3. Hyttysverkko. Näitä saa kyllä Ghanastakin, mutta tätä tarvitset jo ensimmäisestä yöstä lähtien (elinympäristöstä riippuen: ilmastoiduissa kerrostalo-asunnoissa tai hienoissa hotellihuoneissa ei tietenkään aleta asentelemaan verkkoja). Ghanasta saa myös huoneisiin suihkutettavia hyönteiskarkotteita jotka toimii hyvin, muttei ehkä ole se ideaalein ratkaisu päivittäiseen käyttöön...

4. Parit hyvät kengät / sandaalit. Ghanassa tulee käveltyä aika paljon. Hikoilet, hypit avoviemäreiden yli ja autojen ohi, joten hyvät kengät on kivat. Ghanasta saa myös ostettua vaikka mitä hienoja sandaaleja ja kenkiä niin kauppakeskuksista ja katuputiikeista kuin toreiltakin. Jos lenkkeilet ym. ota lenkkarit mukaan!

5. Pyyhe, lakana ja tyynyliina. Tietenkin nämäkin saa paikan päältä, mutta haluat nämä asiat jo ensimmäisenä yönä.

6. Pari kirjaa ja päiväkirja. Illalla tai rannalla lukeminen ja kokemusten kirjoittaminen on ihanaa. Taas kerran, täältäkin saa kyllä englanninkielisiä kirjoja ostettua ja useissa hotelleissa ja majataloissa on myös pieni lainakirjavarasto. Otsalamppu on aika kätevä juuri lukemiseen ja muutenkin jos sähköt ovat yöllä poikki.

7. Uimavarusteet. Näitä ei ainakaan naisille löydy joka mutkasta. Ota myös aurinkorasva mukaan. Ghanalaisesta kankaasta saa värikkään rantaviltin ja -kassin.

8. Päähine. Joku lippis, hattu tai huivi on hyvä olla varuiksi, koska aurinko on joskus erityisesti keskipäivällä tosi pistävä.

9. Adapteri on kätsy, mutta ilmankin pärjää. Ja myös niitä saa helposti Ghanasta.

10. Naiset hoi! Meikit. Jos sellaisia käytät, kannatta ne ottaa mukaan, koska Ghanassa niiden löytäminen on vähän haastavaa. Kuukautistarvikkeet saat hankittua perillä.

Kuten huomaat, Ghanasta saa ihan kaikkea. On makuasia, raahaako mukanaan shampoot, hoitoaineet, rasvat, hyttysmyrkyt ym. Suomesta, vai ostaako vasta perillä. Niitä saa kaupunkien apteekeista ja marketeista (Shoprite, Melcom, Koala), kauppakeskuksista ja huoltoasemilta. Nämä kannattaa kuitenkin hankkia ennen kyliin ja maaseudulle matkaamista. Kokeile myös toreilta saatavia mustaa saippua, shea-voidetta ja kookosöljyä! Ne on superhyviä hiusten ja vartalon pesuun ja kosteuttamiseen, tästä enemmän myöhemmin!

Mitenkäs tuliaiset? Ghanassa matkustelleet; mitä te olette vieneet maahan tuliaisiksi? Lapsille, perheelle, ystäville? Entä mitä tuotte Ghanasta kotiin?

Terveisin,

GBG:n naiset


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page