top of page
  • Writer's picturesunghanary

Mun mummi asuu Takoradissa!

Äiti herättää mut. ”Me ollaan perillä nyt!” Ympärillä on kova melu ja kaikki matkustajat on poistumassa trotrosta. Joku setä auttaa mut ulos ja alas, ja äiti tulee perässä. Mä jo melkein huolestuin, että äiti unohtaa meidän matkatavarat trotron takaluukkuun. Äiti on tosi keskittynyt ja pitää mua kädestä kiinni.

Me kävellään jonkun taksikuskin luokse ja äiti puhuu sen kanssa hinnasta. Ai mihin ollaan menossa!? Hei mehän ollaan Takoradissa! Nyt alkaa jännittämään! Äiti saa sovittua kyydin ja mennään molemmat istumaan takapenkille. Äiti sanoo taksikuskille, että se soittaa hyvää musiikkia ja se taksikuski alkaa kirjoittamaan niiden laulujen nimiä paperille mun äidille!

"Musta tuntuu, että äitiäkin vähän jännittää mennä."

Me pysähdytään liikennevaloihin. Hei mä tunnistan tän paikan! Muistan kun Memen kanssa käveltiin ostamaan mulle keksejä tuolta. Äiti ostaa nyt tosi monta suklaalevyä joltain sedältä ikkunasta. Ihan varmana ainakin yks on mulle. Ja mä muuten haluan jakaa noita kaikille!

Tää reitti on ihan selvä. Onneksi mä osaan neuvoa tota taksikuskia, jos se ei tiedä mihin me ollaan menossa. ”Turn right. Right again. How do you now where we are going..?” Ja perillä! Onkohan toi poika tuolla A? Ja hei tuolla kävelee Uncle D! Nyt äiti saa kyllä kantaa noi meidän matkatavarat, mä menen leikkimään!

Onpa hassua, kun noi kaikki mun kaverit vaan halaa mua ja huutaa. Onpa B:lla hieno uusi auto. Ainiin ja ne suklaat. Mihin se äiti jo meni? Tuoltahan se tulee… Memen kanssa! Nyt mua kyllä ujostuttaa - mihin sitä piiloutuisi.. äh.. Mun Ghanan mummi nauraa niin kovalla äänellä ja halaa ja halaa ja halaa. Ja puhuu ihan hassuja juttuja.


"Mun Memellä on iso syli."

Musta on kivaa olla täällä meidän Ghanan mummilassa. Silloin kun mun kaverit ja serkut ei ole koulussa, me leikitään aamusta iltaan pihalla. Mä tuon aina jotain mun leluja tuliaisiksi, sitten me leikitään niillä, juostaan R:n ompelimon edestä Memen keittiölle, ja sieltä taas alapihan naapureiden kulmalle. Välillä leikitään mun parhaan kaverin B:n kanssa hämähäkkimiehiä ja kiipeillään Memen keittiön seinän koloja pitkin ylös-alas. Iltaisin katsotaan kaikki yhdessä telkkaria olohuoneessa.

Aina joskus päästään sisään Memen ja Papa V:n kirkkoon, jossa saadaan soittaa rumpuja, kitaraa ja pianoa, ja leikkiä hippaa muovituolirivien väleissä. Joskus Meme ottaa mut mukaan iltakirkkoon. Siellä meillä on hienot vaatteet, mä saan Papa V:lta vähän partavettä ja hiusgeeliäkin. Meme on aina iloinen kun tanssin sen kanssa. Mä saan aina Memen pikkuhuivin, jota saan huiskuttaa musiikin tahtiin. Ja Meme ostaa mulle joka kerta keksejä ja bissap-juomaa.

Kaikkein parasta on kun pääsen Uncle P:n tai Papa V:n kanssa skootteriajelulle. Se on niin siistiä! Papa V vei mut kerran katsomaan öljynporauslauttaa merenrantaan. Ja se vie mut aina limpparille.

Mä en tykkää tulisesta kastikkeesta. Äiti aina sanoo, että mun pitää syödä, mut onneksi sitten kun olen Memen kanssa niin mun ei tarvii. Musta myös kylmät ämpärisuihkut on inhottavia. Joskus joudun menemään pesulle monta kertaa päivässä, kun äiti väittää, että olen muka liian likainen.

Välillä Meme ottaa mut mukaan Takoradin marketille ostamaan ruokaa. Sit mua nolottaa, kun se näyttää mut kaikille ja kertoo että oon sen ”darling”. Äh. Mutta jos joku yrittää riidellä mun kanssa kotona, niin Meme kyllä pitää aina mun puolia. Et kyllä mä voin olla sen ”darling” kaikesta huolimatta.


"Musta täällä Takoradin mummilassa

on kaikkein kivointa Ghanassa."

Mulla on aina kivat leikit ja saan tehdä mitä haluan melkein koko päivän. Sitten aina pari kertaa viikossa mennään äitin kanssa rannalle tai kaupungille hoitamaan asioita. Kun mulle tulee ikävä mun kavereita ja sukulaisia Suomessa, me äitin kanssa soitetaan niille. En mä kyllä kauheen kauaa ehdi jutella, kun pitää kuitenkin leikkiä.

Musta Suomi ja Ghana on molemmat kivoja paikkoja. Takoradista en osaa kertoa enempää, mut äiti lupasi auttaa ens kerralla.

Terveisin,

David


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page