sunghanary
Näin reissaat Ghanassa turvallisesti
Ghanaa pidetään yleisesti yhtenä Afrikan turvallisimmista maista. Normaalia varovaisuutta ja maalaisjärjen käyttöä ei voi väheksyä matkusti missä päin maailmaa tahansa. Yleiset käytännön ohjeistukset ovat pieniä tekoja, mutta voivat pelastaa monelta. Esimerkiksi ruuhkissa on hyvä pitää laukusta kiinni ja mahdollisuuksien mukaan sijoittaa käteisvarat vähän eri paikkoihin. Suositeltavaa on myös, että matkalla on käytössä kaksi erillistä pankkikorttia tai ainakin niin, että pankkikortin tilille on määritelty nostoraja eikä kaikki käyttövarat ole samalla tilillä. Ehkei ole tarkoituksen mukaista muutoinkaan kantaa reissussa koko omaisuutta mukana.
Baareissa on hyvä pitää lasiaan silmällä. Kuulostaa tutulta, eikö? Samalla logiikalla pärjää niin Turun toreil kuin Ghanan kaduil! Ghanassa myös paikallislehdissä ja radiokanavilla kerrotaan yleisiä tai poikkeavia turvallisuuteen liittyviä asioita ja esimerkiksi vaalien aikana turvallisuustilannetta arvioidaan koko ajan.

Terveys
Ghanassa trooppiset sairaudet ovat arkipäivää. Niitä voidaan hoitaa, mutta ensiarvoisen tärkeää on ennaltaehkäisy. Käsihygienia on kaiken perusta. Malarianestolääkkeiden käyttöä suositellaan ja vaikkei se aina estä malariaan sairastumista, niin se lieventää kuitenkin merkittävästi oireita. Huomioitavaa on myös se, että kuumetaudit tutkitaan ensisijaisesti Ghanassa malariaepäilyinä. Malariahyttyset liikkuvat pimeän aikaan ja yöaikaan paras tapa suojautua hyttysiltä on nukkua hyttysverkon alla.
Huomioi myös muut rokotteet kuten keltakuume- ja hepatiittirokotukset. Ilman virallista ”keltakuumepassia” ei välttämättä pääsee maahan.
Ruokailu
Ghanassa ravintoloitsijan ei tarvitse suorittaa hygieniapassia, ja onhan ruuan hygieniatasoa kovin vaikea arvioida ulkoapäin tuijottamalla ruoka-annosta. MUTTA pääsääntöisesti ghanalaiset mamat pitävät kunnia-asiana, ettei heidän ruuista tule kukaan kipeäksi.
Suosittelemme ennakkoluulottomasti tutustumaan ghanalaiseen ruokakulttuuriin. (Uskomme, että runsas chilin käyttö ruuissa ja Alomo–snapsit ennen ja jälkeen ruuan pitää pöpöt loitolla!) Kanaa tai kananmunia syödessä pitää katsoa, että ne ovat kypsiä. Hedelmät tulee kuoria ja pestä puhtaalla vedellä.

Juomavettä on yleisemmin ja edullisimmin saatavilla puolen litran pusseissa. (Oi, kyllä! Vesipussit ovat oikeasti aivan älyttömän kätevät – kulmahampailla puraistaan reunasta kulma pois ja kyllä, tämä on ihan mahdollista ilman, että koko pussin sisältö on rinnuksilla!) Vettä on toki saatavilla myös pullotettuna.

Liikkuminen
Ghanassa taksit ovat oiva valinta liikkumiseen. Jaettu taksi (shared taxi) kulkee sovitulla ja etukäteen ilmoitetulla hinnalla ennalta määriteltyjä reittejä. Jaettu taksi tulee täyteen samaa matkaa taittavia ihmisiä, jotka jäävät kuskin kanssa sovituissa paikoissa pois kyydistä. Taksin (dropping) voi myös ostaa omaan käyttöön, jolloin hinta tulee sopia etukäteen ja huomioida, ettei kyytiin silloin nouse kukaan muu tai, ettei taksikuski poikkea sovitulta reitiltä.
Trotrolla (eli pakettiauto, joihin on lisätty koko auton mitan verran penkkirivejä) matkustaminen on edullista ja niitä kulkee non-stopina ympäri vuorokauden. Yöllä matkustamiseen liittyy enemmän riskejä kuin päivällä.

Juhlapyhien aikaan tiet ruuhkautuvat ja tieliikennekäyttäytyminen voi olla hyvinkin aggressiivista, jolloin kaukaa viisas matkantekijä varaa siihen riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.
Kävellen liikkuminen on kätevä ja loistava tapa nähdä, kokea ja tutustua erilaisiin paikkoihin. Päivisin kävellen liikkuminen on turvallista kunhan muistaa, ettei kanna koko omaisuutta mukanaan.
Paikallisten neuvoja tai ohjeistuksia turvallisuudesta on syytä noudattaa. Jos paikallinen kyseenalaistaa esimerkiksi kulkemisen tietyillä paikoilla tai kaduilla on se harvoin tuulesta temmattu lausahdus, sitä on syytä uskoa! Luotettavat paikalliset ovatkin ensiarvoisessa asemassa matkustellessa Ghanassa. Apua ghanalaisilta saa tilanteessa kuin tilanteessa – ei tule mieleen yhtään sellaista tilannetta, jossa apua ei olisi saanut. On kuitenkin hyvä tunnistaa jos avunanto ei ole pyyteetöntä.
"Omaan intuitioon pitää luottaa, se harvoin valehtelee."
Muista matkavakuutus! Se on pieni hinta siihen nähden mitä se tarvittaessa kattaa. (Tarkista aina ehdot ja kilpailuta vakuutusyhtiöt!) Suosittelemme myös matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle.
Vielä muutama pikku vinkki…
1. Atlantti kaikessa ihanuudessaan on voimakas ja pohjavirtaukset vievät helposti mukanaan kokeneenkin uimarin. Rantoja asuttavat paikalliset tuntevat meren liikkeet ja heidän huomiot on syytä ottaa todesta!

2. Ghanassa elää vaarallisia ja tappavan myrkyllisiä eläimiä, mutta harvoin joutuu niiden kanssa silmätysten!

3. Nainen voi matkustaa ja liikkua Ghanassa yksin! (Tämä kun ei ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa!)
Maria
Ja käy hei kurkkaamassa meidän värikkäitä Ghana-kuvia Instassa: #gobeyondghana

(Blogitekstiä on leikattu ja muokattu 5.11.2020. Alkuperäinen blogiteksti on julkaistu 28.3.2017 blogin vanhassa osoitteessa gobeyondghana.fi)
#turvallisuus #terveys #malaria #rokotukset #ruokailu #liikenne