sunghanary
Passi, hammasharja ja viisumi
Tarvitaanko Ghanaan matkustamiseen viisumi? Kyllä.
Viisumi-asia herättää paljon kysymyksiä, ja asiasta kulkeva tieto ei vaikuta aina olevan ajantasaista tai todenmukaistakaan. Kiitos asiasta meiltäkin kysyneille; seuraavaksi tarjolla tämän hetkistä voimassa olevaa infoa Ghanan reissua suunnitteleville!

Ensinnäkin suomalaiset hakevat viisumia Tanskasta Ghanan suurlähetystöstä.
Monen vaiherikkaan viisuminhakuprosessin jälkeen voimme sanoa, että ne ovat on olleet toisinaan aika haasteellisia. Esimerkiksi puuttuvien dokumenttien tai vaadittujen lisäselvitysten perään ei ole pahemmin kyselty, ja aktiivisena toimijana onkin saanut olla usein itse.
"Onneksi Ghanan viisumipalvelut ovat ihan viimeisimpinä vuosina kehittyneet parempaan suuntaan ja nykyään viisumin hakeminen on suomalaisille suhteellisen helppoa. Hakija saa jopa reaaliaikaista tietoa hakemuksen käsittelyvaiheista lähetystöltä sähköpostiin."
Ja mikä mahtavinta - Tanskan lähetystö lähettää nykyään postin seurantakoodin, kun passi ja viisumi ovat matkalla omistajalleen. Nimimerkillä muutamat itkupotkuraivarit saanut, kun passista ei ollut muuta tietoa, kuin että se on Tanskasta postitettu ja lähtöön oli alle vuorokausi. Onpa viisumilla varustettu passi tullut haettua joskus Suomen Postin pääjakelukeskuksen kahvihuoneestakin muutamaa tuntia ennen lentoa.. silloin tosin vika ei ollut suurlähetystössä, vaan Postissa ryhdyttiin lakkoon!
Ohessa lyhyt opastus turistiviisumin hakemiseen, mutta tarkista aina etukäteen lähetystön ajankohtainen ohjeistus. Muista myös tehdä matkustusilmoitus!
Turistiviisumin hakeminen
1. Passi hakemuksineen ja liitteineen postitetaan Tanskaan kirjattuna kirjeenä. Ota postin seurantakoodi talteen! Muista, että passin pitää olla voimassa kuusi kuukautta takaisinpaluun jälkeen. Tämä on hyvin yleinen käytäntö maissa, joihin pitää etukäteen anoa viisumia. Passin voimassaoloaikoja seurataan tiukasti myös rajoilla.
2. Huolellisesti, isoin kirjaimin täytettyjä viisumihakemuksia allekirjoituksineen ja Ghanan yhteyshenkilö- tai hotellitietoineen (nimi, puhelinnumero, osoite; kirjoita nämä itsellesi muistiin, koska tarvitset näitä lentokentällä vaadittaviin maahantulokortin tietoihin) pitää olla neljä kappaletta ja niihin tulee lisätä viimeisimmät (identtiset) passikuvat. Passikuvat pyydetään olevan kokoa 3.5cmx4.5cm, valkoisella taustalla. Valokuvaamoissa kyllä tiedetään millaiset passikuvat tarvitaan viisumihakemuksiin.
3. Kopio voimassa olevasta kansainvälisestä keltakuumerokotuspassista! International certificate of vaccination –todistus pitää olla mukana myös matkustaessa, muun muassa lentokentällä se pitää pyydettäessä esittää. Suosittelemme muutenkin kirjaamaan kaikki voimassa olevat rokotukset korttiin.
4. Kopio lennosta tai lentovarauksesta! Tästä on olemassa ristiriitaista tietoa siksi, että lähetystö ei ota vastuulleen sitä, jos lennot on jo ostettu ja viisumi jostain syystä evättäisiin tai myöhästyisi. Me itse haemme viisumia aina lentovarauksella.
5. Tosite toteutuneesta viisumimaksusta. Verkkopankista siis vain printtaamaan. Pidä maksun yhteydessä huoli, että maksat Tanskan suurlähetystön ohjeistamalle oikealle pankkitille. Voitteko uskoa, että vielä muutama vuosi sitten rahat piti lähettää mukana kuoressa – siinä oltiin jännän äärellä!
6. Valmiiksi kirjattu palautuskuori!
Kauheasti kaikkea? We can feel you. Ensimmäisinä Ghanan vuosina kaikki tämä tuntui tosi rasittavalta.

"Laita se hakemus kuitenkin menemään ja lupaamme, että reissu on sen arvoinen! Kun viisumit on pari kertaa hoitanut, menee hakemiset jo aika rutiinilla."
Hakemusprosessiin kannattaa varata aikaa ainakin reilut kaksi viikkoa postituksineen. Tanskan suurlähetystö lupaa käsitellä hakemuksen sen saavuttua lähetystöön 10 työpäivässä ja pikaviisumin kolmessa työpäivässä. On hyvä tarkistaa lähetystön nettisivuilta, miten juhlapyhät tai sesongit vaikuttavat käsittelyaikoihin. Parempi olla viisumihakemuksen kanssa ajoissa liikenteessä kuin jännittää lähdön hetkille, saako viisumin ajoissa.
Huomioi viisuminhakuvaiheessa alaikäisen lapsen kanssa matkustaminen ja huoltajien suostumus matkustamiseen. Viisumihakemukset itselle ja lapsille voi lähettää samassa kuoressa, mutta lapsista maksetaan tietenkin omat viisumikulut passin takaisinlähetyskuluja myöten.
Suosittelemme myös ottamaan huomioon, että Ghanan päässä lentokenttävirkailijat voivat antaa maassaoloaikaa vain 30 tai 60 päivää, ja sen jälkeen tulee asioida viisumiasioissa Ghanan maahanmuuttoviranomaisten kanssa. Itse olemme hakeneet viisumiin jatkoaikaa niin Accrassa, Takoradissa, kuin Togo rajallakin. Tästäkin urakasta kyllä selviää! :)

Onko matka jo varattu? Jos sinua jäi jokin asiaan liittyvä mietityttämään niin ole yhteydessä tai kommentoi tämän jutun alle! Millaisia kokemuksia sinulla on viisumihakemuksesta?
Kannustavin terveisin,
Maria ja Hanna
Huom! Tämän blogitekstin ohjeistuksemme ovat vuodelta 2018, joten selvitäthän ajankohtaisimmat ohjeistukset suurlähetystöstä!