top of page
  • Writer's picturesunghanary

Surffaus, jooga vai viidakko? Seikkailijan unelmakohde löytyykin Ghanasta!

Busualla voi vaan olla ja nauttia, rentoutua tai meditoida – mitä ikinä haluat, siihen tarjotaan mahtavat puitteet! Busualaiset tietävät ja arvostavat sitä, että ihmiset hakevat sieltä rauhaa ja voimia hektiseen arkeen.

"Aamujooga ei hätkähdytä paikallisia

eikä kerää suurempia katsojajoukkoja seuraamaan

aurinkotervehdystä tai päälläseisontaa."

Paikallisetkin treenaavat rannalla muun muassa juoksun, taekwondon, tanssin ja nyrkkeilyn merkeissä. Biitsi muuntautuu hetkessä lentopallokentästä jalkapalloareenaksi, ja kuka vain voi hypätä mukaan peliin! Kukapa uskoisi, että tästä pikku-kylästä löytyy jopa kuntosali merinäköalalla!?

Meren kuohuissa

Busualla ranta on siisti ja rauhallinen. Meressä ei juuri kellu vastaan roskia, eikä muovipussin raadot takerru jalkoihin kuten Accran rannoilla. Virtausten ja hienon hiekkapohjan ansiosta myöskään meduusat tai merisiilit eivät tule rantaan.

Kiinnitä huomio aaltoihin ja pohjavirtauksiin; ne vievät hetkessä kokeneenkin uimarin kauas, ja panikointi aalloissa uuvuttaa nopeasti voimat. Onneksi paikalliset neuvovat vierailijoita meren suhteen ja pitävät uimareita tarkasti silmällä rantabaareissa hengaillessaankin.

Vuokraa bodyboard ja lähde liukumaan aalloille! Se on hauskaa ja koukuttavaa!

"Ghana onkin viime vuosien aikana

nostanut mainettaan surffauskohteena

ja erityisesti Busua tarjoaa siihen

aivan mahtavat puitteet."

Haastattelemme Kofia, yhtä kylän tunnetuista surffiopettajista eräänä aurinkoisena iltapäivänä. Hän kertoo meille, etteivät paikalliset surffikoulut kilpaile tosissaan toistensa kanssa ja lisää hymyillen, että ystävyys on säilynyt ja asiakkaita on riittänyt jokaiselle. Kofin mukaan paras aika surffaukselle on heinäkuusta syyskuuhun, jolloin vesi on korkealla ja aallot voimakkaimmillaan.

Muista aurinkorasva ja t-paita meressäkin! Ja jos ei innostu surffauksesta on sen lajin taidokkaita osaajia lumoavaa seurata myös rannalta kookospähkinä kainalossa.


Kävellen tutustuu uusiin paikkoihin ja ihmisiin

Herää uuteen päivään kävellen tai hölkäten auringonnousun aikaan rantaviivaa pitkin, tuntien iholla vielä aamun viileyden. Aamuisin on myös paras aika nähdä erilaisia lintuja tai kerätä kauneimmat simpukat.

Kävele Busuan naapurikyliin kuten kauniiseen ja vilkkaalla kalasatamalla varustettuun Dixcoveen. Perillä voi käydä vaikka vierailemassa kolonialismin aikaisessa Fort Metal Cross:n linnoituksessa. Sisäänpääsymaksu on olemattoman pieni, ruuhkia ei juuri ole ja oppailla on aikaa ja tietämystä perehdyttää kävijää linnoituksen historiaan. Tiesitkö muuten, että Ghanan linnoitukset ja linnat ovat Unescon perintökohteita?

Poikkea Dixcoven kävelymatkan varrella farmille, jossa viljellään erilaisia hyötykasveja! Siellä voi kuulla tarinoita paikallisista, luonnonmukaisista tavoista hoitaa ja ylläpitää terveyttä ja esimerkiksi saada tietoa siitä, millaisilla konsteilla malariaa on vältelty Ghanassa vuosisatojen ajan!

Vieraile myös rauhallisessa Butressa, jonne kiivetään Busuan rantaa rajaavan kukkulan yli.

"Ylhäältä aukeaa taianomaiset maisemat

kukkulan molemminpuolisiin pitkiin rantaviivoihin

ja iltaisin meren ylle värittyvään auringonlaskuun!"

Jos ei huvita lähteä kiipeämään kukkuloille, niin esimerkiksi Alaska Beach Resortilla tai Scorpion Lodgessa voi treenailla tasapainoköydellä kävelyä - toinen hauska ja tosi koukuttava laji!

Viidakkoon!

Busualla toimii muutamia paikallisia yrittäjiä, jotka vievät turistit turvallisesti viidakkoon kävelyretkille. Kylää ympäröivät sademetsät kuhisevat eksoottisia eläimiä ja se on hyvin tunnettu laajasta linnustostaan.

Lähimaastoon voi tutustua paikallisten oppaiden kanssa myös fillarilla. Pyöriä saa vuokrattua muutamista paikoista ja niillä pääsee näppärästi myös lähikyliin.

Kanootin kapean...

Lähde kalastamaan paikallisten kalastajien kanssa! Kalastamista pääsee kokeilemaan veneellä tai rannalta, jonne verkot vedetään. Veneellä lähdetään vesille aamuyöllä ja kalastusreissu on hyvä sopia kalastajien kanssa hyvissä ajoin.


"Hyvä kalasaalis saa pian koko kylän

valumaan uteliaana rannalle

ja legendan mukaan mukana olleille avustajille annetaan ilmaiset päivälliskalat!"


Veneillessä on mahdollisuus nähdä tiettyinä vuodenaikoina delfiinejä tai valaitakin. Veneretkiä tehdään myös Abokwa Islandille, joka näkyy rannalta horisontissa. Vauhtia kaipaava vuokraa Busua Beach Resortilta vesiskootterin!

Nukahda tähtitaivaan alla

Yöllä, aaltojen nuollessa rantaviivaa, kaukana kaupunkien vilskeestä ja valoista, Busuan kirkas tähtitaivas kaareutuu meren ylle maagisena ja todella pysäyttää (ja se pysäyttää joka ikinen kerta)! Mikä voi olla mahtavampaa kuin ihastella maailmankaikkeuden kauneutta riippumatossa loikoillen tai nukahtaa meren tasaiseen kuohuntaan? Tälle reissulle et tarvitse muuta kuin itsesi, tai ota rakas mukaan! Muista suojautua hyttysiltä! Teltan pystyttämiseen pitää kysyä lupa!

Busuaa rakastaen,

Maria & Hanna


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page