top of page
  • Writer's picturesunghanary

Takoradin kohdekoulun tarina


2000-luvun alussa yhdysvaltalainen Kauren ja Ghanasta Yhdysvaltoihin adoptoitu Daniel matkustivat lomalle Ghanaan, jossa he tutustuivat raajattoman naisen tarinaan. Nainen kertoi, että yhteisön syrjinnän vuoksi hänen poikaansa ei otettu paikalliseen kouluun. Tarina kosketti Kaurenia ja Danielia ja he alkoivat pohtia, mitä he voisivat tehdä Ghanan hyväksi. Näin syntyi visio korkeamman tason koulusta, joka ei olisi avoin vain eliitille vaan kaikille lapsille, huolimatta perheen tarjoamista lähtökohdista. Ghanassa perheen tulotaso vaikuttaa pitkälti lapsen mahdollisuuksiin kouluttautua. Kaurenia ja Danielia vaivasi se, miten luokkaerot vaikuttavat lasten koulunkäyntiin ja miten lopulta maata pyörittää vain pieni eliitti. Kuitenkin kuka ymmärtäisi paremmin köyhien tarpeet kuin ne, jotka itse tulevat alemmasta tuloluokasta?


Kauren ja Daniel tapasivat Yhdysvalloissa opiskellessaan. Daniel on elänyt lapsuutensa katulapsena Ghanassa mutta adoptoitu myöhemmin Yhdysvaltoihin. Nuoripari matkusti opiskeluvuosinaan Ghanaan ja maa teki myös Kaureniin lähtemättömän vaikutuksen. Kauren kertoo ensivaikutelmansa olleen täysin erilainen kuin millaisen käsityksen mediasta oli saanut: ”Ghanalaiset ovat sivistyneistä, lämpimiä ja vastaanottavia ihmisiä”. Valmistuttuaan ja siirryttyään työelämään pariskunta alkoi säästää rahaa Ghanaan muuttoa varten. Vuonna 2009 he alkoivat rakentaa koulua ja vuonna 2013 oli edessä muutto pysyvästi Ghanaan.


Sun Ghana koulu
Koulun välituntikello

Vuonna 2015 koulu aukaisi ovensa ensimmäisille oppilaille. Kasvu on heti alusta asti ollut nopeaa. Vuonna 2016-2017 Kauren ja Daniel odottivat noin 20 uutta opiskelijaa mutta opiskeilijamäärä tuplaantuikin. Nyt koulun perustamisesta on kulunut vajaa kolme vuotta ja opiskelijamäärä on tällä hetkellä noin 200 lasta. Opettajia koululla on neljätoista ja kokonaisuudessaan henkilökuntaa kaksikymmentäkuusi. Kaurenin ja Danielin ensisijainen työtehtävä on pitää huoli siitä, että koulun visio toteutuu eli tasoittaa koulutusmahdollisuuksien eroja vähävaraisten ja eliitin lasten väliltä. Koulun mottona onkin ”all the way to the university!”.


Muutto Ghanaan on tehnyt pariskunnan elintasosta vaatimattomampaa ja yksinkertaisempaa. Daniel oli tottunut lapsuudessaan raskaaseen arkeen mutta Kaurenille kaikki tuli uutena. Kuitenkin nyt pariskunta tekee työtä, jonka he kokevat merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Kaurenilta ja Danielilta löytyy pieni pilke silmäkulmasta ja sitä koulun perustaminen Ghanaan varmasti vaatiikin. Pariskunnan huumorista kertoo se, että he aloittivat koulun rakentamisen istuttamalla kukkia tonttia rajanneen portin eteen. Vuonna 2018 sekä koulun edustan istutukset, että koulun toiminta kukoistaa.


Kirj. Elisa & Hanna

0 comments
bottom of page