top of page
  • Writer's picturesunghanary

Varo vaaroja Ghanassa!

Ghanassa matkailijaa ympäröi tietynlainen mystiikka, hälinä ja loputon ihmismäärä. Aistit imevät jatkuvasti erilaisia asioita ympäristöstä – se voi väsyttää, hämmentää ja horjuttaa valppautta.

Olemme jo aiemmin kertoneet yleisesti turvallisuudesta ja nyt haluamme vähän laajemmin jakaa kokemuksiamme, jotta Ghanan matkalla voi minimoida riskit.

Torialueet, asemat ja keskeiset risteysalueet:

Accrassa esimerkiksi Circle, Kaneshie, Makola market ja Tema station ovat paikkoja joissa kulkee valtavasti ihmisiä, tungoksia ei voi juuri välttää! Pidä siis laukusta kiinni, siirrä reppu etupuolelle, äläkä kanna mukana mitään turhia arvoesineitä. Näissä paikoissa liikkuu paljon taskuvarkaita ja kaikki käy huomaamatta.

Rannat:

Vältä pimeällä rannalla oleilua. Usein rantaravintoloiden edustalla on vielä turvallista, mutta askel sivumalle ja pimeisiin kohtiin on tietyissä paikoissa lähes varma ryöstö. Ikävä kyllä nämä ryöstöt ovat usein aseellisia. Esimerkiksi Kokrobitella ja Cape Coastilla rantaravintoloiden henkilökunta ohjeistaa aina asiakkaita turvallisuudessa. He tietävät ja tunnistavat paikat, joissa turistien ei pidä liikkua ja ovat monesti joutuneet todistamaan, kun joku on tullut ryöstetyksi.

Tieliikenne ja ruuhkat:

Monilla pääteillä ruuhka-aikaan kehotetaan laittamaan auton ovet lukkoon ja ikkunat on syytä pitää auki vain osittain. Trotron tai taksin ikkunasta on helppo napata kassi tai puhelin. Älä pidä niitä helposti saatavilla.

Vältä yöaikaan matkustamista. Pimeän tullen riskit lisääntyvät huomattavasti. Pitkän matkan yöbussit ja trotrot voivat olla vaarallisia onnettomuuksien ja maantierosvojen vuoksi.


"Suunniteltuja maantieryöstöjä onneksi harvoin tapahtuu,

mutta toisinaan niistä voi lukea sanomalehdistä."

Älä nouse taksiin jos siellä on jo joku (tämä ei tietty koske shared taxeja, joilla on omat lähtöpisteensä ja määränpäänsä). Älä myöskään anna taksikuskille lupaa hakea ketään tai mitään kun olet kyydissä. Nouse mielummin pois ja ota toinen kyyti. Pyri seuraamaan, mitä reittejä kuski kulkee!

Huumeet:

Jo maahan tullessa viranomaiset tiedottavat huumausainerikosten vakavuudesta; tuomiot ovat kovia ja vankilaolosuhteet kurjat.

Huumausaineita liikkuu ja on saatavilla joka paikassa. Mikäli olet mukana porukassa joka esimerkiksi jää kiinni kannabiksen käytöstä, todennäköistä on, että myös sinut pidätetään! Poliisi sitten määrittelee hinnan jolla vapaudut tai vie asian oikeuteen.

Jos poliisi pysäyttää sinut ja haluaa tarkistaa laukut esimerkiksi huumeratsian perusteella niin pyydä, että ratsauksen tekevä poliisi näyttää kätensä, ettei hän vaan ujuta laukkuusi jotain. Tai vaadi, että sinut tutkitaan poliisiasemalla. Ja ole valppaana! Älä jätä tavaroita vartioimatta, vaikka sen tekisi viranomainen.

Kotona:

Pidä talon portti sekä asuntosi ovet ja ikkunat lukittuina, vaikka olisit lähietäisyydellä. Ikkunoissa on usein kalterit, mutta parempi kuitenkin jättää tavarat muualle kuin suoraan ikkunan alle.

Jos asut perheyhteisössä on kohteliasta kertoa, mihin menee ja milloin on tarkoitus palata. Naapureille ei siis tarvitse kertoa mihin menee, uteluihin riittää kuittaukseksi ghanalaisittain ”I go and come” tai vain ”I am traveling!”.

"Liikkeesi huomioidaan ja mikäli sinusta ei hetkeen kuuluu,

joku lähtee kyllä kyselemään perääsi."


Musta magia ja intuitio:

Me kävimme juuri viikonloppuna Hannan kanssa keskustelua voodoosta ja siitä, miten Ghanassa vietetyt vuodet ovat opettaneet nöyrästi kuuntelemaan ohjeistuksia ja kehotuksia liittyen turvallisuuteen. Monen kokemuksen kautta pitää painottaa, että kuuntele ja usko, jos sinulle kerrotaan esimerkiksi, ettei jossain tietyllä kadulla pidä kulkea. Emme ota kantaa voodooseen, mutta pitää muistaa, että se on paikallisten jokapäiväisessä elämässä vahvasti läsnä, erityisesti pienemmissä kylissä.

"Kunnioita sitä, jos ihmiset kehottavat sinua

poistumaan tai pysymään kaukana jostakin."

Yleisesti rikollisuus ja rikolliset tuomitaan Ghanassa niin ihmisten oikeustajussa kuin oikeudessa, mutta taloudellinen eriarvoisuus lisää erilaisia lieveilmiöitä.

Ghana on kuitenkin turvallinen matkailumaa ja turismiin ollaan totuttu. Ystävällisyys, yhteisöllisyys ja vilpitön välittäminen näkyvät ja seuraavat sinua matkallasi! Hyvässä flowssa on mukava kulkea, mutta ole tarkkana. Herääkö mieleesi jotain kysymyksiä tai ajatuksia? Onko sinulla lisää omia turvallisuusvinkkejä muille jaettavaksi?

Maria


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page