top of page
  • Writer's picturesunghanary

Ystävyyden symboliikkaa ghanalaisittain

Aivan ihanaa ystävänpäivää juuri sinulle! Täällä Ghanassakin muistetaan ystävyyttä ja rakkautta tänään. Somessa kukkii ruusut ja pomppii sydämet, ihmisiä istuu tavallista enemmän ulkona syömässä ja juomassa, ja tässä talossa leivotaan suklaakakkua, oih! Sainpa tänään lounaalla joltain tyypiltä muovisen, valkoisella nallella varustetun ruusunkin. Täällä myydän kaikennäköistä maahantuotua muovikrääsää tällaisten kulutusjuhlien aikaan, mutta sehän kuuluu asiaan.

Luin eilen sanomalehdestä, että tänään vietetään ensimmäistä kertaa myös kansallista suklaapäivää. Ghanahan on yki maailman suurista kaakaontuottajamaista, mutta siihen nähden täällä kulutetaan yllättävän vähän suklaata. Lehti kehotti ostamaan suklaata tänään lahjaksi ystävälle ja niin minäkin päätin tehdä pakkaamalla pojalleni kouluun lunchboxiin pienen yllätyksen.

Ghanassa ystävyys osoittautuu hyvinkin eri tavoin kuin meillä Suomessa. Ihmisten kanssa on helppo rupatella niitä näitä, mutta ystävystyminen syvemmällä tasolla onkin jo aika haastavaa! Porukkaa on aina paljon ympärillä, jutellaan, nauretaan, tanssitaan ja juorutaan, mutta harvemmin täällä törmää syvällisiin avautumisiin - ainakin näin ulkomaalaisen perspektiivistä. Täällä ei uskouduta ja luoteta helposti edes omiin perheenjäseniin, vaikka toisaalta perheen pitäisi olla juuri se apu, tuki ja turva, kun minkäänlaista sosiaaliturvaakaan ei maassa ole.

Ystävyys ei aina ole myöskään pyyteetöntä; köyhyys ja eriarvoisuus tuovat mukanaan omat haasteensa.. niin täällä kuin tietty ihan joka puolella maailmaa.

Seuraavaksi muutamia Adinkra-symboleja, jotka kuvaavat mielestäni kivasti ghanalaista ystävyyttä. Symbolit edustavat vanhoja Akan-heimojen kulttuurissa vahvasti yhä tänä päivänäkin näkyviä elämänviisauksia, aforismeja ja uskomuksia. Kuvioita näkee mm. paikallisissa kankaissa, koruissa, puuveistoksissa ja maalauksissa.

"Kaksi päätä on parempi kuin yksi"


Ghanassa moni asia tehdään yhteistuumin; työt, ruoanlaitto, pyykinpesu, työ- ja koulumatkat, läksyt jne.

"Rapu ei synnytä lintua"

Tämä on yhden pienen pojan äitinä ja ystävänä yksi suosikki-aforismeistani! Lapset muistuttavat vanhempiaan niin luonteeltaan kuin ulkonäöltään."Akwaaba"

Tervetuloa! Kuvastaa täydellisesti ghanalaista vastaanottavaisuutta, avoimuutta ja ystävällisyyttä. Kuulet tämän twi:n kielisen tervehdyksen joka päivä Ghanassa ollessasi!
"Aita"

Rakkaus ja turvallisuus; ghanalainen yhteisö. Perheet, suvut ja ystävät asuvat perinteisesti jaetuissa pihapiireissä, muurien suojassa, pitäen huolta toisistaan."Kaksipäinen krokotiili, jolla on yksi vatsa"

Monimuotoinen yhtenäisyys, demokratia.

"Näkemiin"

Yebehyia Bio! We shall meet again! Ghanassa ei hyvästellä, vaan nähdään taas uudestaan. Ihanan tasapainoista ja optimistista.


Aika kivoja, eikö? Mutta nyt läppäri piiloon ja mä siirryn suklaakakun ja Ghanan ystävieni pariin viettämään iltaa! Terveisiä kaikille mun rakkaille ystäville sinne Suomeen ja ystävällistä iltaa ihan teille kaikille!

Hanna

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page