top of page
  • Writer's picturesunghanary

Trooppiset taudit kuriin!

Entuudestaan tuntemattomaan ja erityisesti eksoottisempaan maahan matkalle lähtemiseen liittyy usein kysymyksiä terveydestä, joskus jopa pelottavia sellaisia. Miten malaria tarttuu? Voinko saada koleran? Saako sairaalassa hyvää hoitoa? Pääseekö hammaslääkäriin? Mitä jos skorpioni pistää?

Kun tauti yllättää

Hienojen Ghanan vuosiemme kääntöpuolena olemme molemmat sairastelleet Länsi-Afrikassa kaikenlaisia, aika kammottaviakin tauteja mm. eri malaria-tartuntoja useampaan kertaan, lavantauti, punatauti, tulehtuneita haavoja ja tietenkin yleisempiä ruokamyrkytyksiä.

Olemme suurimmaksi osaksi saaneet hyvää ja nopeaa hoitoa; ainakin silloin kun tauti ei ole iskenyt keskellä öistä ukkosmyrskyä pienessä kalastajakylässä tai viidakon laitamilla tietyömaan väärällä puolella. Lääkäriin on menty veneellä ja moottoripyörällä, taksilla ja kainalosauvoilla. Joskus sairaalassa ei ole ollut juoksevaa vettä, vaan sitä on kannettu kaivosta jostain kaukaa.

"Ja on pelottanut. Tervehtyessä taas on osannut

rakastaa elämää enemmän kuin koskaan."

Kaikenlaisia elukoita on myös kohdattu; käärmeitä tiskihuoneessa tai kotipihalla, varaani pusikossa, haita kalastajien verkoissa ja skorpioni koulun kansliassa. Näistä on selvitty ilman kirkumista vakavampia seurauksia, ja lähtökohtaisesti tällaiset kohtaamiset luonnon kanssa johtavat harvoin haavereihin.

Ghanassa on todella ammattitaitoisia lääkäreitä ja terveydenhoitajia, sekä viimeisen päälle varustettuja upo-uusia klinikoita hienoilla laboratorioilla ja röntgen-palveluilla jne. Myös hammaslääkärit ovat kuulemma oikein laadukkaita. Tällaiset palvelut maksaa reippaasti, ja esimerkiksi keski- ja matalatuloisilla paikallisilla ei ole kyseisen tason terveyspalveluihin varaa. Suuri osa paikallisista käyttää julkisia terveyspalveluita, jotka omien kokemustemme mukaan toimivat tosi vaihtelevasti; palvelu on usein hidasta, jonotusajat pitkiä, ja hoitovälineet ja -tilat eivät ole mitään high-techia. Tässä sitä ollaan kuitenkin vielä hyvin pystyssä!

"Muista aina, että tärkeintä

on hakeutua hoitoon ajoissa."

Ja muista myös hankkia matkavakuutus ennen reissua!

Rokotteet, check!

Rokotteiden ottaminen Ghanan matkaa varten vaatii etukäteissuunnittelua ja terveydenhuollon ammattilaisten konsultaatiota. On hyvä huomioida ajoissa, että myös perusrokotteet, kuten jäykkäkouristusrokote, ovat kunnossa.

Yleisimpiä Ghanassa esiintyviä tauteja ovat esimerkiksi malaria, keltakuume, kolera ja lavantauti. Lääkehoidosta ja rokotteista keskustelu jakaa mielipiteitä ja herättää monenlaisia tunteita, ja koska emme ole lääkäreitä, suosittelemmet kääntymään terveydenhoidon asiantuntijoiden puoleen lääkehoitoon liittyvissä asioissa! Jokaisella meillä on erilaiset tarpeet ja kokemus myös terveydenhuollosta ja lääkehoidosta - siksi esittelemme vain pintaraapaisuna huomioitavia asioita turvalliseen matkustamiseen Ghanassa.

Virallinen keltakuumetodistus tarvitaan jo Ghanan viisumia anoessa ja tarvittaessa se pitää esittää myös Ghanan lentokentällä maahantuloselvityksen yhteydessä. Keltakuume leviää hyttysten välityksellä ja esiintyy pääasiassa kaupunki-alueiden ulkopuolella, viidakossa ja savannialueilla. WHO on antanut vuonna 2016 ohjeistuksen, että yksi keltakuumerokotus antaa suojan eliniäksi, mutta Ghana on vielä niiden maiden joukossa, jotka vaativat tehostetta (huomioi siis, että keltakuumepassissa on ajantasaiset tiedot!) Keltakuumetta vastaan suojaudutaan siis ensisijaisesti hyvän suojan antavalla rokotteella ja toiseksi minimoimalla hyttysten pääsy iholle.

Näin vältät yleisimpiä tartuntoja

Malaria, malaria… tuo hyttysten kautta leviävä, hoitamattomana tosi vakava ja kavala trooppinen sairaus. Malarian ennaltaehkäisyksi on saatavilla erilaisia estolääkkeitä ja niiden käyttösopivuus perustuu lääkärin arvioon. Myös hyttysten pistot tulisi pyrkiä estämään.

Malariaa tartuttavat hyttyset liikkuvat auringonlaskun ja auringonnousun välisenä aikana. Toimivia käytännön hyttystentorjunta-keinoja ovat mm. permetriinillä käsitellyt hyttysverkot sängyn päälle hyvin ripustettuna (kurkkaa täältä, miten ihana Leeni eliminoi malariaa kierrätyslasista valmistettujen rannekorujen avulla Ghanassa!), hyttysmyrkyt niin iholle kuin huonekäyttöönkin (saa Ghanassa helposti mistä tahansa apteekeista ja useista katukaupoistakin kaupunkialueilla), sekä pitkähihainen- ja lahkeinen vaatetus.

"Please, älä kuitenkaan pilaa matkaasi

panikoimalla hyttysten kanssa."

Voit tehdä parhaasi ennakoimalla, mutta et voi niitä kaikkia ympäriltäsi karkottaa! MUTTA, jos sääresi näyttävät tältä..

..olisit ehkä voinut tehdä jotakin toisin..?

Koleran aiheuttaa bakteeri, joka johtaa voimakkaaseen ripuliin. Lavantaudin aiheuttaja on salmonella typhi -bakteeri. Lavantauti ja kolera voivat tarttua huonosta hygieniasta esimerkiksi wc-tiloista, saastuneesta vedestä tai ruuasta. Kumpaakin tautia vastaan on olemassa suun kautta otettava rokote.

Ghanassa puhkeaa joka vuosi kolera-epidemioita, joihin kuolee paikallisia, joilla ei ole varaa kunnolliseen hoitoon tai joiden terveydentila on jo entuudestaan ollut heikossa jamassa.

Hyvä käsihygienia on parasta bakteeritautien ennaltaehkäisyä! Jäähtynyt ruoka? Jätä väliin. Haastavaksi ruoka-arviot tietenkin tekee se, että päällepäin ei voi juuri nähdä onko ruoka pilaantunutta. On ehkä viisasta seurailla mistä katukojusta ruokansa ostaa, ja kuten usein sanotaan, että siellä missä paikallisetkin syövät niin ruoka on luultavasti hyvää ja turvallista.

Vielä pari käytännön asiaa..

Trooppisten tautien tunnistaminen on haastavaa, koska monen oireet ovat hyvin samankaltaisia. Suosittelemme aina kääntymään terveydenhuollon asiantuntijoiden puoleen; älä leiki lääkäriä. Saatat vain pahentaa tilannetta!

Kuumassa ilmastossa lääkärin määräämä lepo sitten tarkoittaa lepoa! Älä lähde seikkailemaan ja pitkittämään tautia ennen kuin olet parantunut kunnolla.

Muista juoda paljon, olitpa terve tai sairas.

Jos podet matkakuumetta Ghanaan, lääkkeeksi ei ehkä riitä marketista ostettu keittobanaani tai bankujauhe, mutta ne voivat hetkellisesti helpottaa ;) !

Muista pakata laukkuun aurinkorasva ja kunnon aurinkolasit.

Terveydeksi!

Hanna ja Maria


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page